Zece greseli intalnite frecvent in alimentatie

By 29/03/2016Blog

Exista cativa pasi simpli ce pot fi urmati daca dorim sa avem o alimentatie sanatoasa si o digestie corecta. Mihaela Petrov, specialist in nutritie, ne-a vorbit despre cum putem sa ne ferim de tulburarile digestive. Va invitam sa aflati care sunt cele zece greseli de nutritie intalnite frecvent.

  1. Nu ne cunoastem corpul inainte de a stabili un plan nutritional, indiferent de obiectiv.
    Este important sa aflam care este conditia noastra medicala, daca avem sau nu carente pe care le putem corecta prin alimentatie, daca suferim de boli ale caror simptome le putem inlatura printr-un plan de nutritie. Din nefericire, numarul celor care nu isi fac analizele medicale uzuale (de rutina) periodic este in continua crestere. Mihaela Petrov ne propune un simplu exercitiu de imaginatie. “Sa ne gandim la corpul nostru ca fiind o masina imprumutata. Nu cunoastem viteza de franare, acceleratia, rigiditatea volanului. Ne putem aventura cu acea masina la un drum lung cu convingerea ca ii vom putea exploata la maximum calitatile?”. Observati ce se intampla cu corpul dumneavoastra pentru a sti de ce are nevoie pentru a isi continua viata in bune conditii de functionare.
  2. Urmam trenduri!
    Nu exista asa ceva cand vine vorba de nutritie. Exista doar “ce imi face mie bine”. Personalizarea dietei este extrem de importanta, este cheia spre o minte sanatoasa intr-un corp sanatos. “Este la fel ca in vestimentatie. Tinem cont de trend sau de ce ne avantajeaza?! Stiti rochiile acelea mult dorite si admirate pe care le achizitionam cu orice pret pentru ca ne plac si atat? Le purtam, insa nu ne simtim frumoase in ele si nu trezesc reactiile pe care le-am fi dorit. In loc sa ne accentueze frumusetea, ne-o estompeaza. Nu ni se potrivesc. La fel se intampla si in cazul celebrei ape cu lamaie, aliatul tuturor nutritionistilor, puternic detoxifianta, alcalina si energizanta, vedeta dietelor, ne face sa ne simtim mizerabil atunci cand o consumam pe fondul unei gastrite sau al unui ulcer. Concluzia: Nu ni se potriveste”, a adaugat Mihaela Petrov.
  3. Nu ne intocmim o lista de cumparaturi.
    Aceasta poate fi extrem de utila. Ne poate salva timpul, banii, energia si reduce considerabil risipa alimentelor. Cand plecam la “atac” cu o strategie bine pusa la punct avem mai multe sanse de reusita. Vom cheltui mai putini bani pe achizitii bazate pe impuls (pofte) si ne vom concentra pe raioanele unde gasim alimente cu adevarat necesare. Nu vom petrece timp meditand printre rafturi si gandindu-ne “oare ce am manca la cina?”.
  4. Nu mancam alimente de sezon si ignoram complet ciclicitatea naturii.
    Preferam de multe ori acele alimente care calatoresc mii de kilometri pana ajung pe masa noastra. Un studiu recent a aratat ca un produs poate fi transportat pana la 21000 km pana sa fie consumat. Alimentele de sezon sunt mult mai nutritive si mai eficiente atat pentru organism, cat si pentru planeta, ajutand corpul sa se vindece natural si sa fie in armonie cu natura. Un aspect foarte important este ca produsele locale de sezon sunt mai accesibile decat cele din import pentru ca nu contin suprataxe pentru transport.
  5. Avem inradacinata ideea ca a manca sanatos implica lipsa gustului, consumarea unor preparate fade.
    Pe scurt se traduce printr-o povara. A manca sanatos nu este pedeapsa pe care ne-o impunem pentru “a ne revansa” pentru acei multi ani in care cuvinte precum pizza, fast food, junk food ne aduceau instantaneu zambetul pe buze. A ne hrani corpul cu alimente organice inseamna a ne premia, a ne respecta. Exista o multime de retete delicioase bazate pe ingrediente ecologice la care avem acces cu ajutorul mediului online si nu numai, ce pot fi adaptate dupa preferintele si gustul fiecaruia. Experimentati!
  6. Confundam termenul natural cu organic, bio sau ecologic.
    Natural inseamna fara ingrediente artificiale. In cazul acestui termen, insa, nu exista reglementari foarte stricte cu privire la procesarea alimentelor. De obicei se presupune ca natural ar echivala cu o procesare minima, fara hormoni, antibiotice sau arome artificiale. Si cum este vorba doar de o presupunere, producatorii au libertatea de a folosi acest termen dupa bunul plac si de a induce consumatorul in eroare. Pe de alta parte, termenul organic garanteaza ca produsul nu contine pesticide si erbicide sintetice, antibiotice sau hormoni de crestere. In conluzie, putem spune ca organic inseamna viu, nesintetic, fara interventii genetice. Organic inseamna in armonie cu mediul inconjurator.
  7. Ne este frica sa consumam grasimi!
    Nu, grasimile nu ne vor ingrasa! Nu cele sanatoase consumate cu moderatie si la momentul potrivit. In anii `60-`70 multi oameni de stiinta au stigmatizat acest macronutrient. Considerau ca este un aliment direct responsabil pentru bolile cardiovasculare. Inca se fac multiple cercetari menite sa determine rolul si efectele pe care aceste grasimi le au asupra organsimului. Pana se vor finaliza studiile putem fi siguri de un lucru: exista grasimi sanatoase, cele nesaturate, care reprezinta un macronutrient vital pentru absorbtia unor vitamine si pentru o buna functionare a creierului. Acizii grasi omega 3 sunt, de asemenea, foarte buni pentru inima si scad riscul aparitiei bolilor arteriale.
  8. Practica “m-am asezat la masa si nu ma ridic pana nu termin tot din farfurie”.
    Este un obicei alimentar pe care l-am deprins de mici copii si pe care, cei mai multi dintre noi, il aplicam mai tarziu in calitate de parinti. Este corect oare sa procedam asa? Cu siguranta, NU! Aceasta practica ne invata atat pe noi, cat si pe copiii nostri sa ignoram semnalele pe care corpul nostru le transmite. Organismul este un sistem complex, cu un mecanism de supravietuire bine pus la punct. Nu ne va permite sa il privam de nutrientii care ii sunt atat de necesari pentru a functiona. Ne va arata intotdeauna cand si cat sa mancam. Haideti sa ne ascultam corpul!
  9. Avem mult prea putine cunostinte legate de detoxifiere si, in consecinta, nu este un proces pe care sa il punem in practica in mod regulat.
    Detoxifierea este procesul de eliminare a toxinelor din organism. A devenit in zilele noastre o necesitate, in conditiile in care suntem inconjurati de toxine cu origine diversa. “Mecanismele naturale de excretie si organele implicate in acest proces (ficat, rinichi, noduri limfatice, etc.) pot lupta impotriva toxinelor pe o perioada de timp limitata. Daca actiunea agentilor nocivi continua, metabolismul este coplesit si cedeaza. Revenim la metafora cu masina si va invit sa va ganditi cum aceasta are nevoie periodic de o revizie, de un schimb de ulei sau de curatarea injectoarelor. Si corpul dumneavoastra are nevoie de revizie, sub forma detoxului!”, ne-a mai spus specialistul in nutritie, Mihaela Petrov.
  10. Acordam mult prea mult credit produselor fara gluten.
    Fara gluten ≠ sanatos. De regula aceste produse sunt foarte procesate pentru a se elimina glutenul. Este posibil sa va intrebati acum ce este glutenul? Este un amestec de substante naturale, proteice, si este intalnit in cereale precum graul, secara, orzul si ovazul. Care este rolul lui? Glutenul are un rol foarte important pentru ca ofera elasticitate aluaturilor, este lipiciul care tine impreuna moleculele. Extragerea lui din alimente atrage in mod automat inlocuirea cu altceva: amidon de porumb, proteina din soia, amidon de tapioca. Produsele astfel obtinute au de regula un indice glicemic mai mare. Unde este castigul?! La raionul cu aceste produse este indicat sa se opreasca doar persoanele cu intoleranta la gluten sau boli celiace.

Vegetarian în România: “Este o provocare ce îţi schimbă viaţa în bine”

| Blog | No Comments
Ne-a făcut plăcere să stăm de vorbă zilele acestea cu o tânără studentă la jurnalism, Ana Maria L., ce îşi doreşte încă de la 21 de ani să schimbe viziunea…

Idei gustoase pentru zile de sărbătoare

| Blog | No Comments
Mesele la care îi avem invitaţi pe cei dragi sunt întotdeauna o plăcere, însă ele vin şi cu mici bătăi de cap. Cu ce preparate să îi servim? Ce reţete…

Moş Nicolae îşi pregăteşte desaga cu dulciuri

| Blog | No Comments
Noaptea de 5 spre 6 decembrie este una magică, una dedicată copiilor cuminţi, ce-şi vor lustrui ghetuţele cu speranţa că în dimineaţa următoare le vor găsi pline cu dulciuri lăsate…

Produse cu iz tradiţional dedicate sărbătorii centenarului

| Blog | No Comments
Săptămâna aceasta sărbătorim Centenarul Marii Uniri, însă în felul nostru. Şi cum am putea face asta mai bine, dacă nu printr-o manieră... culinară?! Vă aşteptăm pe la Cămara cu Merinde…

Reţete de sezon pe bază de sfeclă roşie

| Blog | No Comments
Vă povesteam în articolul anterior că sfecla roşie nu este folosită la adevărata sa valoare. Pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui, a întări sistemul imunitar şi a sta departe de numeroase…

Sfecla roşie – una dintre cele mai benefice legume pentru organism

| Blog | No Comments
Deşi sfecla roşie este o legumă atât de comună, v-aţi întrebat vreodată cât de benefică este aceasta pentru organism? Vitaminele A, B, C şi E, folaţi, magneziu, fier, potasiu, cupru,…

Aliaţi pentru imunitate

| Blog | No Comments
A sosit acel moment al anului când este indicat să testăm puterea plantelor, fructelor, legumelor şi a produselor apicole de a ne ţine departe de răceli. Despre ce alimente vorbim…

Ghidul veganului Partea a V-a: “Cum menţinem o dietă vegană echilibrată?”

| Blog | No Comments
Viaţa veganului e uşoară. Mult mai uşoară decât pare din exterior... şi 100% mai colorată decât cea a consumatorilor de alimente pe bază de carne. Nu o spunem doar noi,…

Ce gătim cu ajutorul… dovleacului?

| Blog | No Comments
Acest fruct nu este doar un aliment bogat în elemente nutritive, ci şi un ingredient ce dă savoare preparatelor şi vă răsfaţă, indiferent de forma sub care îl consumaţi. Fie…