Ghidul veganului Partea a V-a: “Cum menţinem o dietă vegană echilibrată?”

By 15/11/2018Blog

Viaţa veganului e uşoară. Mult mai uşoară decât pare din exterior… şi 100% mai colorată decât cea a consumatorilor de alimente pe bază de carne. Nu o spunem doar noi, ci şi numeroşi clienţi, parteneri şi prieteni ce ne înconjoară. Am ales să vorbim astăzi despre câţiva paşi ce ne ajută să culegem toate roadele unei diete vegane. Un astfel de regim, poate pare incredibil, însă este mult mai permisiv şi variat faţă de un stil de viaţă bazat pe consumul de carne. Varietatea stă cu adevărat în legume şi fructe! Ce e drept, este necesar să cunoaştem cum putem consuma plantele, cu ce le combinăm, pentru a urma un regim echilibrat. Iată cum arată o zi vegană “sănătoasă”.

  1. Începeţi ziua în forţă, cu un smoothie. Amestecul de fructe şi legume consumat încă de la prima oră a dimineţii vă oferă un aport important de vitamine, minerale şi enzime, acei compuşi organici de natură proteică, prezenţi în organismele vii, care au rolul de a dirija procesele de sinteză, producând şi menţinând energia în organism. Ce altceva să ne fie mai util pentru o zi reuşită? Dacă doriţi un plus de elemente nutritive, nu ezitaţi să adăugaţi în smoothie seminţe, sau germeni.
  2. Faceţi cunoştinţă cu diversitatea cerealelor. Pe lângă vitamine, minerale şi proteine, corpul are nevoie de fibre, prietenele cele mai bune ale sistemului digestiv. Ovăzul, quinoa, orezul brun, şi meiul sunt doar o mică parte din bogăţia de cereale lăsate în dar de natură. Le puteţi presăra peste salate, aveţi posibilitatea să le consumaţi la micul dejun sau le puteţi adăuga chiar şi în cocături. Pâinicile cu cereale sau brioşele cu cereale sunt o gustare excelentă!
  3. Laptele vegetal este un ajutor de nădejde în bucătărie. Poate fi folosit la prepararea budincilor, porridgeului, la cocături, smoothieuri, sosuri şi, bineînţeles, la desert. Vă recomandăm să îl utilizaţi zilnic pentru că este un izvor de sănătate. Laptele de soia vine cu un aport crescut de calciu, laptele de migdale conţine fibre, minerale, vitamine fitonutrienti şi proteine, iar laptele de orez este o sursă importantă de carbohidraţi. Laptele de cocos, laptele de nucă şi cel de cânepă se bucura de aceeaşi apreciere.
  4. Uitaţi de mitul “fructele şi legumele nu ne ajută să completăm necesarul zilnic de proteină”. Vă putem asigura că în plante veţi descoperi surse importante de proteine. Dintre legumele bogate în proteine amintim: spanacul, sparanghelul, mazărea, fasolea, broccoli, conopida, cartoful, ţelina şi morcovul. Sperăm că v-am convins şi vă asigurăm că lista poate continua. Dacă simţiţi nevoia, puteţi consuma chiar şi pudre proteice, precum cele din seminţe de cânepă, in sau dovleac.
  5. Rămâneţi motivaţi! Poate chiar aşa era bine să începem articolul de astăzi. Motivaţia este cheia oricărei reţete de succes. Este nevoie să priviţi spre beneficii, spre partea pozitivă a alegerilor făcute şi să vă înconjuraţi de surse de inspiraţie.

Vegetarian în România: “Este o provocare ce îţi schimbă viaţa în bine”

| Blog | No Comments
Ne-a făcut plăcere să stăm de vorbă zilele acestea cu o tânără studentă la jurnalism, Ana Maria L., ce îşi doreşte încă de la 21 de ani să schimbe viziunea…

Idei gustoase pentru zile de sărbătoare

| Blog | No Comments
Mesele la care îi avem invitaţi pe cei dragi sunt întotdeauna o plăcere, însă ele vin şi cu mici bătăi de cap. Cu ce preparate să îi servim? Ce reţete…

Moş Nicolae îşi pregăteşte desaga cu dulciuri

| Blog | No Comments
Noaptea de 5 spre 6 decembrie este una magică, una dedicată copiilor cuminţi, ce-şi vor lustrui ghetuţele cu speranţa că în dimineaţa următoare le vor găsi pline cu dulciuri lăsate…

Produse cu iz tradiţional dedicate sărbătorii centenarului

| Blog | No Comments
Săptămâna aceasta sărbătorim Centenarul Marii Uniri, însă în felul nostru. Şi cum am putea face asta mai bine, dacă nu printr-o manieră... culinară?! Vă aşteptăm pe la Cămara cu Merinde…

Reţete de sezon pe bază de sfeclă roşie

| Blog | No Comments
Vă povesteam în articolul anterior că sfecla roşie nu este folosită la adevărata sa valoare. Pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui, a întări sistemul imunitar şi a sta departe de numeroase…

Sfecla roşie – una dintre cele mai benefice legume pentru organism

| Blog | No Comments
Deşi sfecla roşie este o legumă atât de comună, v-aţi întrebat vreodată cât de benefică este aceasta pentru organism? Vitaminele A, B, C şi E, folaţi, magneziu, fier, potasiu, cupru,…