Idei gustoase pentru zile de sărbătoare

By 18/12/2018Blog

Mesele la care îi avem invitaţi pe cei dragi sunt întotdeauna o plăcere, însă ele vin şi cu mici bătăi de cap. Cu ce preparate să îi servim? Ce reţete deosebite să mai gătim? Oare va fi masa pe placul tuturor? Cum să pregătim într-un timp scurt aperitivul, felul principal şi desertul? Dacă ne-ar mai rămâne 20 de minute pentru a ne pune un ruj pe buze şi a ne rimela ar fi excelent… Şi cine ştie ce alte mici gânduri ne frământă înainte de a ne sosi invitaţii!? Prietena şi experta în nutriţie, Tania Bordianu, ne face câteva recomandări de sărbătoare, pentru o masă mai apetisantă.

La aperitiv puteţi include salata hrănitoare quinoa picantă cu broccoli. Pentru preparare aveţi nevoie de 200g quinoa, 300g de broccoli, 3 linguri de ulei de măsline, 1 ceapă, 2 linguriţe de curry, 2 linguriţe de boia picantă, 500 ml apă. Într-o tigaie punem uleiul de măsline şi ceapa tocată, adăugăm broccoli tăiat mărunt şi lăsăm tigaia cu capacul pus 10 minute, la foc mic. Între timp spălăm bine boabele de quinoa şi le punem în tigaie peste legume. Adăugăm cei 500 ml de apă fiartă în tigaie, punem capacul şi lăsăm încă 15 minute la foc mic. La final adăugăm sarea, praful de curry şi boia picantă.

Dacă doriţi să vă impresionaţi musafirii vă recomandăm delicioasa reţetă de quiches cu ardei şi kale. Vă sunt necesare următoarele ingrediente: 300g făină de naut, 750 ml apă, 3 linguri de ulei de măsline, 1 ceapă, 10 frunze de kale, 2 ardei graşi, 3 căţei de usturoi, 1 linguriţă de oregano, sare neiodată (după gust). Se toacă ceapa şi ardeiul şi se pun împreună cu 3 linguri de ulei şi 3 linguri de apă în tigaie; se sotează la foc mic, 10 minute. Spălăm frunzele de kale, le tocăm mărunt şi le adăugăm în tigaie; amestecăm bine cu celelalte legume şi mai ţinem pe foc 10 minute. Stingem focul şi adăugăm peste legume usturoiul zdrobit. Încălzim cuptorul la 180 de grade. Într-un bol amestecăm bine făina de năut cu apa, adugăm sarea, oregano şi legumele sotate din tigaie. Compoziţia obţinută se pune în forme de silicon şi se ţine la cuptor timp de 20-25 de minute.

O masă de Crăciun nu este completă dacă nu avem şi celebrele sărmăluţe. Tania ne propune  sărmăluţe cu seminţe de dovleac. Vă sunt necesare 200g orez, 200g ciuperci champignon, 150g suc de roşii, 50g seminţe măcinate de dovleac, 1 ceapă, 2 morcovi, 1 linguriţă pătrunjel uscat, 2 linguriţe mărar uscat, 3 linguri de ulei de măsline, 20 frunze de viţă, sare neiodata şi piper măcinat. Înainte de fierbere, orezul se spală în 2-3 ape şi se lasă la înmuiat 30 de minute. Peste orez se toarnă 2 căni de apă şi se pune pe foc. Când apa începe să fiarbă, adăugăm puţină sare, se acoperă vasul, se reduce focul la minim şi se lasă la fiert 15 minute. Uleiul de măsline se pune în tigaie împreună cu ceapa tocată mărunt, morcovii daţi pe răzătoare şi ciupercile tăiate cubuleţe. Tigaia se acoperă cu un capac şi se lasa legumele la înăbuşit, la foc mic, amestecând din când în când. Se adăugă o cană de apă şi se lasa să fiarbă la foc mic. Se ia compoziţia de pe foc şi se adaugă seminţele de dovleac şi condimentele. Frunzele de viţă se fierb 5 minute pentru a se înmuia (opţional). Împachetăm sărmăluţele şi le aşezăm într-o oală pe fundul căreia am turnat 2 linguri de ulei, iar deasupra, turnăm sucul de roşii diluat într-o cană de apă. Se fierb 20 de minute la foc mic. Se servesc cu smântână de caju.

Dulciurile care “colorează” cel mai frumos masa de sărbătoare sunt celebrele cupcakes. Dacă daţi o fugă prin magazine, veţi găsi o mulţime de hârtii de copt pentru brioşe cu tematică de Crăciun. Revenind la reţetă, vă sunt necesare următoarele ingrediente: 1 cană de lapte de orez la temperatura camerei, 1 linguriţă de oţet de mere, 3/4 cană de zahăr de cocos, 1/3 cană ulei de cocos topit, 1 linguriţă scorţişoară, 1 cană de făină de grâu integral sau de ovăz (dacă preferaţi varianta fără gluten), 1/3 cană de cacao, 3/4 linguriţă bicarbonat, 1/2 linguriţă praf de copt organic, 1/4 linguriţă de sare şi 1 cană de miez de nucă. Într-un vas amestecăm laptele cu oţetul de mere până se formează o uşoară spumă, apoi adăugăm zahărul şi uleiul de cocos şi continuăm să amestecăm până se topeşte zahărul. Într-un alt vas amestecăm făina cu cacao, bicarbonatul, praful de copt şi sarea. Apoi turnăm ingredientele uscate peste cele umede şi omogenizăm cu ajutorul unui tel; la final adăugăm şi miezul de nucă. Preîncălzim cuptorul la temperatura de 180 grade, turnăm compoziţia în forme de cupcake şi le dăm la cuptor pentru 20-25 de minute.

Vegetarian în România: “Este o provocare ce îţi schimbă viaţa în bine”

| Blog | No Comments
Ne-a făcut plăcere să stăm de vorbă zilele acestea cu o tânără studentă la jurnalism, Ana Maria L., ce îşi doreşte încă de la 21 de ani să schimbe viziunea…

Idei gustoase pentru zile de sărbătoare

| Blog | No Comments
Mesele la care îi avem invitaţi pe cei dragi sunt întotdeauna o plăcere, însă ele vin şi cu mici bătăi de cap. Cu ce preparate să îi servim? Ce reţete…

Moş Nicolae îşi pregăteşte desaga cu dulciuri

| Blog | No Comments
Noaptea de 5 spre 6 decembrie este una magică, una dedicată copiilor cuminţi, ce-şi vor lustrui ghetuţele cu speranţa că în dimineaţa următoare le vor găsi pline cu dulciuri lăsate…

Produse cu iz tradiţional dedicate sărbătorii centenarului

| Blog | No Comments
Săptămâna aceasta sărbătorim Centenarul Marii Uniri, însă în felul nostru. Şi cum am putea face asta mai bine, dacă nu printr-o manieră... culinară?! Vă aşteptăm pe la Cămara cu Merinde…

Reţete de sezon pe bază de sfeclă roşie

| Blog | No Comments
Vă povesteam în articolul anterior că sfecla roşie nu este folosită la adevărata sa valoare. Pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui, a întări sistemul imunitar şi a sta departe de numeroase…

Sfecla roşie – una dintre cele mai benefice legume pentru organism

| Blog | No Comments
Deşi sfecla roşie este o legumă atât de comună, v-aţi întrebat vreodată cât de benefică este aceasta pentru organism? Vitaminele A, B, C şi E, folaţi, magneziu, fier, potasiu, cupru,…