An nou, sfaturi noi pentru o viata sanatoasa

By 11/01/2018Blog

2018 vine cu sfaturi noi si utile pentru iubitorii regimului vegan si raw vegan. Sau, mai bine zis, pentru cei care doresc sa urmeze un stil de viata sanatos.

Am rasfoit mai multe articole si am facut o selectie a celor mai interesante si utile sugestii venite din partea unor nutritionisti celebri. Stim ca ne aflam in acea perioada din an cand decidem sa mergem mai des la sala, sa incepem o dieta sau sa urmam o cura de detox. Din acest motiv nu ne vom axa pe clasicele sfaturi (beti multa apa, mancati mult verde, consumati trei mese pe zi), ci vom afla ce mai este de facut pentru a obtine cele mai bune rezultate urmand regulile general valabile.

  1. Dr. Jonny Bowden, renumit nutritionist din America si specialist in psihologia cognitiva, recomanda sa facem o plimbare seara, inainte de cina. Noua minute de mers pe jos in aer liber, zilnic, sunt suficiente pentru a regla metabolismul si pentru a sta departe de afectiunile cardiace. Nutritionistul american ne mai recomanda sa tinem un jurnal alimentar unde sa notam toate alimentele consumate. Astfel putem sta departe de mancatul iresponsabil, compulsiv.
  2. Prof. dr. Nicolae Hâncu ne atrage atentia ca putem ajunge in timp la obezitate din cauza ciugulelilor necontrolate din timpul zilei. Este ideal sa luam gustari intre mese, ce constau in fructe sau nuci, insa rontaieli precum napolitanele, biscuitii sau alte produse care aduc doar un plus caloric, duc la obezitate.
  3. “Nu cred in cure de slabire pentru ca ele sunt de multe ori fanteziste. Sunt extrem de restrictive, practic nu pot fi tinute. Omul se simte frustrat, ceea ce este un factor de agravare al consumului exagerat de alimente. Oraganismul are nevoie de foarte multi nutrienti non nutrienti; adica are nevoie de proteine de buna calitate, de glucide, de lipide de buna calitate. Are nevoie de minerale, de vitamine, de antioxidanti, de fibre alimentare”, ne invata specialistul in nutritie, prof. Gheorghe Mencinicopschi.
  4. „Nu mancati multe grasimi, pentru ca, in timp, se poate ajunge la obezitate. Daca, pe de alta parte, consumati prea putine grasimi, carbohidratii se vor transforma in grasimi (deoarece organismul are nevoie) si astfel va creste concentratia de lipide din sange”, ne sfatuieste celebrul nutritionist Martin Brunnberg. Cantitatea ideala de grasime pe care ne recomanda nutritionistul sa o consumam este de 70-110 grame pe zi. Putem consuma avocado, nuci, ulei de masline etc. Este foarte important sa ne hranim cu grasimi curate, cat mai putin procesate (oxidate, rafinate, incalzite). Grasimile din surse naturale ne confera energie, protejeaza functiile creierului, favorizeaza secretia de hormoni, contribuie la absorbtia mai multor vitamine, scad riscul de tromboza.
  5. Nutritionistul dr. Mihaela Bilic nu ne recomanda sa ne apucam de sport si de dieta in acelasi timp. “Departe de mine gandul de a va descuraja in privinta miscarii; este cel mai sanatos si mai firesc mod de a-ti folosi corpul, pentru asta am fost proiectati. Doar ca nu e recomandat sa va apucati si de cura de slabire si de sport in acelasi timp. O sa va fie tare greu”, ne invata nutritionistul dr. Mihaela Bilic. Dieta pune o presiune asupra corpului si psihicului. A face sport intens in timp ce suntem la regim inseamna a risca sa nu ducem niciun obiectiv la bun sfarsit.

Vegetarian în România: “Este o provocare ce îţi schimbă viaţa în bine”

| Blog | No Comments
Ne-a făcut plăcere să stăm de vorbă zilele acestea cu o tânără studentă la jurnalism, Ana Maria L., ce îşi doreşte încă de la 21 de ani să schimbe viziunea…

Idei gustoase pentru zile de sărbătoare

| Blog | No Comments
Mesele la care îi avem invitaţi pe cei dragi sunt întotdeauna o plăcere, însă ele vin şi cu mici bătăi de cap. Cu ce preparate să îi servim? Ce reţete…

Moş Nicolae îşi pregăteşte desaga cu dulciuri

| Blog | No Comments
Noaptea de 5 spre 6 decembrie este una magică, una dedicată copiilor cuminţi, ce-şi vor lustrui ghetuţele cu speranţa că în dimineaţa următoare le vor găsi pline cu dulciuri lăsate…

Produse cu iz tradiţional dedicate sărbătorii centenarului

| Blog | No Comments
Săptămâna aceasta sărbătorim Centenarul Marii Uniri, însă în felul nostru. Şi cum am putea face asta mai bine, dacă nu printr-o manieră... culinară?! Vă aşteptăm pe la Cămara cu Merinde…

Reţete de sezon pe bază de sfeclă roşie

| Blog | No Comments
Vă povesteam în articolul anterior că sfecla roşie nu este folosită la adevărata sa valoare. Pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui, a întări sistemul imunitar şi a sta departe de numeroase…

Sfecla roşie – una dintre cele mai benefice legume pentru organism

| Blog | No Comments
Deşi sfecla roşie este o legumă atât de comună, v-aţi întrebat vreodată cât de benefică este aceasta pentru organism? Vitaminele A, B, C şi E, folaţi, magneziu, fier, potasiu, cupru,…