Masa devine mai hranitoare in mijlocul naturii

By 12/07/2017Blog
Masa devine mai hranitoare in mijlocul naturii

Nu va pot cere sa va retrageti la ora mesei pe o plaja pustie, unde sa savurati merindele doar in compania valurilor marii si a cantecelor “fredonate” de pescarusi.

Desi ar fi excelent daca ati putea face asta. In urma cu putin timp am fost la Suceava unde am stat cazata la o pensiune in apropierea Cetatii de Scaun. Dimineata ma trezeam cu o singura dorinta: sa ajung cat mai repede la masa, sa ma asez in gradinita plina de plante, unde gazda amabila ma astepta cu un mic dejun gustos si cu un minunat playlist format din cantecele Enyei.

Imi doream sa iau acel moment si sa il repet la nesfarsit. Ma simteam cuprinsa de o bucurie greu de descris si de energie suficienta pentru o zi intensa de munca. Cunosteam informativ ca este bine sa luam masa intr-un mediu relaxant, insa, pana de curand, nu am aprofundat niciodata teoria.

Acum pot raspunde la intrebarea: “De ce este bine sa procedam astfel?”.

Natura inlatura stresul

In primul rand, cand ne asezam in mijlocul naturii ne scade nivelul de stres. Exista studii care dovedesc ca persoanele care traiesc in zone bogate in spatii verzi au nivelul de cortizol (hormonul stresului) mai scazut. O persoana stresata are tendinta sa manance si, totodata, sa mestece pe fuga.

Este bine cunoscut faptul ca trebuie sa mestecam cel putin de 20 de ori inainte de a inghiti. Linistea ne ajuta sa preluam corect informatia din stomac si sa o ducem catre creier. In stomac si intestin se secreta hormonii foamei si ai satietatii.

Senzatiile sunt transmise catre creier in aproximativ 20 de minute.

De aceea, daca mancam pe fuga si nu ne ascultam corpul avem toate sansele sa consumam mai multa mancare decat avem nevoie. Atunci cand mancam trebuie doar sa… mancam. Este important sa savuram mancarea si sa ne bucuram de fiecare inghititura.

Daca facem asta devenim mai fericiti. Odata ce am devenit mai fericiti nu mai simtim nevoia sa umplem cu produse alimentare nesanatoase golul dat de frustrarea ca suntem la dieta sau ca avem multe sarcini de indeplinit.

Fiti pregatiti pentru a lua masa

Daca suntem stresati, furiosi, agitati sau grabiti este ideal sa luam o pauza, sa ne linistim si apoi sa ne asezam la masa. In toate situatiile enumerate mai sus, corpul secreta hormonul stresului care da creierului comanda “lupta sau fugi”.

Odata ce a primit acest semnal, creierul blocheaza digestia pentru a pastra energia si a o folosi in fata pericolului. Daca alegem sa mancam in tensiune, vom experimenta o stare de rau deoarece aparatul digestiv nu este pregatit pentru munca.

Stim ca este imposibil sa fiti in mijlocul naturii de fiecare data cand vine ora mesei, insa invatati sa va acordati mai multa atentie cand vine vorba de alimentatie. Este important sa va hraniti nu doar stomacul, ci si mintea si sufletul.

Vegetarian în România: “Este o provocare ce îţi schimbă viaţa în bine”

| Blog | No Comments
Ne-a făcut plăcere să stăm de vorbă zilele acestea cu o tânără studentă la jurnalism, Ana Maria L., ce îşi doreşte încă de la 21 de ani să schimbe viziunea…

Idei gustoase pentru zile de sărbătoare

| Blog | No Comments
Mesele la care îi avem invitaţi pe cei dragi sunt întotdeauna o plăcere, însă ele vin şi cu mici bătăi de cap. Cu ce preparate să îi servim? Ce reţete…

Moş Nicolae îşi pregăteşte desaga cu dulciuri

| Blog | No Comments
Noaptea de 5 spre 6 decembrie este una magică, una dedicată copiilor cuminţi, ce-şi vor lustrui ghetuţele cu speranţa că în dimineaţa următoare le vor găsi pline cu dulciuri lăsate…

Produse cu iz tradiţional dedicate sărbătorii centenarului

| Blog | No Comments
Săptămâna aceasta sărbătorim Centenarul Marii Uniri, însă în felul nostru. Şi cum am putea face asta mai bine, dacă nu printr-o manieră... culinară?! Vă aşteptăm pe la Cămara cu Merinde…

Reţete de sezon pe bază de sfeclă roşie

| Blog | No Comments
Vă povesteam în articolul anterior că sfecla roşie nu este folosită la adevărata sa valoare. Pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui, a întări sistemul imunitar şi a sta departe de numeroase…

Sfecla roşie – una dintre cele mai benefice legume pentru organism

| Blog | No Comments
Deşi sfecla roşie este o legumă atât de comună, v-aţi întrebat vreodată cât de benefică este aceasta pentru organism? Vitaminele A, B, C şi E, folaţi, magneziu, fier, potasiu, cupru,…