Cum vă regăsiţi echilibrul în funcţie de tipologia ayurvedică

Autor: 29/06/2018 Blog

Omul, ca şi lumea înconjurătoare, este alcătuit din cinci elemente: foc, apă, aer, eter şi pământ. În ayurveda, aceste elemente se combină două câte două şi se formează trei dosha, tipologii care influenţează sănătatea şi starea de bine a trupului şi psihicului. Fiecare persoană în parte are o dominantă sau o combinaţie de două dosha dominante.

Este bine să cunoaştem această caracteristică şi să o înţelegem pentru a şti ce ne este necesar pentru a menţine echilibrul dintre minte, trup şi spirit. Acesta este şi principiul de bază al medicinei antice indiene, numită ayurveda. Trăsătura dominantă se poate schimba de-a lungul vieţii în funcţie de experienţele prin care trecem, de mediul înconjurător sau în funcţie de alimentaţie.

Să cunoaştem cele trei dosha

Vata este combinaţia elementelor aer şi spaţiu (eter). Influenţează respiraţia, mişcarea şi sistemul nervos. La nivel emoţional, aceasta reprezintă sentimentul de libertate, creativitatea, nervozitatea şi frica. Persoanele cu tipologie Vata pot fi recunoscute după ritmul alert în care îşi trăiesc viaţa. Acestea nu se pot adapta la o rutină. Vata dosha este caracterizată cu ajutorul cuvintelor: uscat, uşor, rece, mobil şi aspru.

Pita este alcătuită din elementele foc şi apă. Pita dosha reprezintă metabolismul organismului. Cel mai bine o caracterizează cuvintele fierbinte, umed, lichid, ascuţit şi acru. Pita pune în mişcare bila ce ajută la o bună digestie şi susţine metabolismul. De asemenea, răspunde de temperatura corporală, senzaţia de cald şi pigmentul pielii.

Kapha aduce împreună elementele apă şi pământ. Kapha dosha dă putere şi stabilitate  organismului. Aceasta este responsabilă de memorie, sentimentul de iubire, calm, răbdare şi lăcomie. În natură, Kapha are corespondent luna, energia feminină blândă şi flexibilă.

Atât cât putem, este important să vedem în ce măsură ne sunt modificate energiile. Gândurile, emoţiile, mâncarea, vremea, toate ne pot dezechilibra. Este bine să trăim în armonie cu natura noastră şi să fim atenţi la semnalele date de corp. Dacă observăm că ne lipseşte focul, este recomandat să completăm energia cu o masă uşor condimentată. Sau dacă ne domina prea mult Vata dosha este bine să ne hrănim cu alimente ce contribuie la starea de calm a trupului, implicit a psihicului. Astfel putem atinge echilibrul!

Hrană pentru corp şi suflet

Chutney de mentă. Pentru preparare vă sunt necesare 2 legături de mentă, 1 ardei iute verde, 1 roşie, 1 linguriţă de zahăr brun, 1 linguriţă de sare, un vârf de cuţit de cardamom, un vârf de cuţit de chimen negru şi 150 grame iaurt de soia. Toate ingredientele se adaugă în blender şi se amestecă până se obţine o compoziţie cremoasă. Puteţi consuma acest preparat în momentele în care simţiţi că sunteţi agitaţi şi aveţi nevoie de puţină răcoare în trup sau odată cu mesele condimentate, pentru a le reduce iuţeala. Chutney de mentă are un efect răcoritor, umidificator. Redă organismului lichidul pierdut din cauza focului. Persoanele Pita vor fi răcorite după o porţie de chutney de mentă.

Chutney de busuioc. Vă sunt necesare următoarele ingrediente: 3 roşii, 1 legătura mare de busuioc, 2 linguri de ulei de măsline, 1/2 linguriţă de sare, 1/2 linguriţă de piper, 1 lingura de methi (schinduf sau fân grecesc), 1 linguriţă de zahăr, un vârf de cuţit de cardamom şi 100 grame iaurt de soia. Se culeg frunzuliţele de mentă, se taie roşiile în bucăţi mici şi se adaugă toate ingredientele în blender. Mixaţi până obţineţi o pastă fină.

Busuiocul este considerat în India o plantă sfântă ce dăruieşte armonie trupului şi spiritului. Cardamomul, brahmi, busuiocul şi şofranul sunt cele mai importante plante sattvice. Amintim că hrana sattvica este aceea care ajută la claritatea minţii. Sattva reprezintă nivelul de dezvoltare spirituală la care ajung călugării şi yoginii după meditaţie. Îl putem numi şi înălţare spirituală. Cei ce doresc să atingă acest nivel stau departe de produsele din carne.

Cum determinăm copiii să se hrănească sănătos?

| Blog | No Comments

Cu toţii ne străduim să le insuflăm copiilor dorinţa pentru o viaţă sănătoasă, să îi determinăm să uite că există pe faţa pământului chipsurile şi să îi convingem să aleagă, ca prin minune, doar alimentele care îi hrănesc cu adevărat.

Fermele organice. Un drum mai sigur spre sănătate

| Blog | No Comments

De la oraş la ţara sau invers? Care ar fi ascensiunea în viziunea dumneavoastră? Myra şi Drew Goodman, doi tineri crescuţi în centrul oraşului New York, au decis fără să clipească să se mute într-o zonă liniştită, în mijlocul naturii, departe de zgomotul neîncetat al traficului şi feriţi de orice urmă de poluare.

În frigider sau în congelator? Cum păstrăm corect alimentele?

| Blog | No Comments

Preţul mic al produselor congelate ne-a făcut în timp să ne îndreptăm atenţia în mare parte către produsele proaspete, deoarece ştim cu toţii că preţul reflectă de cele mai multe ori calitatea.

20 de idei pentru o gustare sănătoasă, vegană

| Blog | No Comments

Ne-am gândit să facem astăzi o listă cu 20 de sugestii ce vă pot fi de folos când doriţi să luaţi o gustare şi nu ştiţi ce să conţină aceasta. Să fie o mână de migdale? Sau o cană de fructe? Poate un smoothie…

Trei reţete delicioase pe bază de căpşuni

| Blog | No Comments

Un fruct romantic adorat atât de adulţi, cât şi de copii, cu gust dulce, răcoritor şi uşor de inclus în reţete pline de savoare. Dar oare mai este nevoie de prezentare? Astăzi am ales să vorbim despre câteva preparate pe bază de căpşuni ce vă pot face zilele mai dulci.

Noutăţi de la Happylife pentru momente dulci

| Blog | No Comments

Şase sortimente noi de batoane vegane, ciocolată cu cinci arome diferite, fără zahăr adăugat, şi numeroase vafe crocante cu felurite arome date de ingrediente naturale, culese din surse sigure.

Camara cu Merinde
Bd. Mamaia nr. 180
Constanta, CT 900540
Romania