Cum vă regăsiţi echilibrul în funcţie de tipologia ayurvedică

By 29/06/2018Blog

Omul, ca şi lumea înconjurătoare, este alcătuit din cinci elemente: foc, apă, aer, eter şi pământ. În ayurveda, aceste elemente se combină două câte două şi se formează trei dosha, tipologii care influenţează sănătatea şi starea de bine a trupului şi psihicului. Fiecare persoană în parte are o dominantă sau o combinaţie de două dosha dominante.

Este bine să cunoaştem această caracteristică şi să o înţelegem pentru a şti ce ne este necesar pentru a menţine echilibrul dintre minte, trup şi spirit. Acesta este şi principiul de bază al medicinei antice indiene, numită ayurveda. Trăsătura dominantă se poate schimba de-a lungul vieţii în funcţie de experienţele prin care trecem, de mediul înconjurător sau în funcţie de alimentaţie.

Să cunoaştem cele trei dosha

Vata este combinaţia elementelor aer şi spaţiu (eter). Influenţează respiraţia, mişcarea şi sistemul nervos. La nivel emoţional, aceasta reprezintă sentimentul de libertate, creativitatea, nervozitatea şi frica. Persoanele cu tipologie Vata pot fi recunoscute după ritmul alert în care îşi trăiesc viaţa. Acestea nu se pot adapta la o rutină. Vata dosha este caracterizată cu ajutorul cuvintelor: uscat, uşor, rece, mobil şi aspru.

Pita este alcătuită din elementele foc şi apă. Pita dosha reprezintă metabolismul organismului. Cel mai bine o caracterizează cuvintele fierbinte, umed, lichid, ascuţit şi acru. Pita pune în mişcare bila ce ajută la o bună digestie şi susţine metabolismul. De asemenea, răspunde de temperatura corporală, senzaţia de cald şi pigmentul pielii.

Kapha aduce împreună elementele apă şi pământ. Kapha dosha dă putere şi stabilitate  organismului. Aceasta este responsabilă de memorie, sentimentul de iubire, calm, răbdare şi lăcomie. În natură, Kapha are corespondent luna, energia feminină blândă şi flexibilă.

Atât cât putem, este important să vedem în ce măsură ne sunt modificate energiile. Gândurile, emoţiile, mâncarea, vremea, toate ne pot dezechilibra. Este bine să trăim în armonie cu natura noastră şi să fim atenţi la semnalele date de corp. Dacă observăm că ne lipseşte focul, este recomandat să completăm energia cu o masă uşor condimentată. Sau dacă ne domina prea mult Vata dosha este bine să ne hrănim cu alimente ce contribuie la starea de calm a trupului, implicit a psihicului. Astfel putem atinge echilibrul!

Hrană pentru corp şi suflet

Chutney de mentă. Pentru preparare vă sunt necesare 2 legături de mentă, 1 ardei iute verde, 1 roşie, 1 linguriţă de zahăr brun, 1 linguriţă de sare, un vârf de cuţit de cardamom, un vârf de cuţit de chimen negru şi 150 grame iaurt de soia. Toate ingredientele se adaugă în blender şi se amestecă până se obţine o compoziţie cremoasă. Puteţi consuma acest preparat în momentele în care simţiţi că sunteţi agitaţi şi aveţi nevoie de puţină răcoare în trup sau odată cu mesele condimentate, pentru a le reduce iuţeala. Chutney de mentă are un efect răcoritor, umidificator. Redă organismului lichidul pierdut din cauza focului. Persoanele Pita vor fi răcorite după o porţie de chutney de mentă.

Chutney de busuioc. Vă sunt necesare următoarele ingrediente: 3 roşii, 1 legătura mare de busuioc, 2 linguri de ulei de măsline, 1/2 linguriţă de sare, 1/2 linguriţă de piper, 1 lingura de methi (schinduf sau fân grecesc), 1 linguriţă de zahăr, un vârf de cuţit de cardamom şi 100 grame iaurt de soia. Se culeg frunzuliţele de mentă, se taie roşiile în bucăţi mici şi se adaugă toate ingredientele în blender. Mixaţi până obţineţi o pastă fină.

Busuiocul este considerat în India o plantă sfântă ce dăruieşte armonie trupului şi spiritului. Cardamomul, brahmi, busuiocul şi şofranul sunt cele mai importante plante sattvice. Amintim că hrana sattvica este aceea care ajută la claritatea minţii. Sattva reprezintă nivelul de dezvoltare spirituală la care ajung călugării şi yoginii după meditaţie. Îl putem numi şi înălţare spirituală. Cei ce doresc să atingă acest nivel stau departe de produsele din carne.

Cum ne pregătim micuţii pentru intrarea în colectivitate?

| Blog | No Comments
Dacă sunteţi părinte, cu siguranţă zilele acestea v-aţi gândit cel puţin o dată la intrarea sau reîntoarcerea copilului dumneavoastră în colectivitate. Cei mici vin acasă permanent cu viroze şi, din…

Când vă este dor de paste bolognese…

| Blog | No Comments
Am luat în calcul următoarea ipoteză: vă este dor de paste, nu aveţi prea mult timp la dispoziţie, vă este foame şi aţi vrea să mâncaţi ceva rapid. Soluţia am…

Reţete pentru menţinerea hidratării

| Blog | No Comments
Vara vine cu o mulţime de momente frumoase, o bogăţie de fructe şi legume, cu căldura mult aşteptată, însă, în acelaşi timp, ne aduce şi mici neplăceri. Una dintre acestea…

Ce mai e nou pe la Cămara cu Merinde

| Blog | No Comments
Ne place să vă surprindem permanent cu produse noi, fie cu reţete preparate în bucătăria proprie sau cu alimente importate de la cei mai grijulii producători. Printre cutii de unt…

Cinci metode eficiente de detox

| Blog | No Comments
Există numeroase voci care condamnă această practică a detoxifierii organismului, spunând că “străbunicii nu mai ţineau cure de detox şi erau sănătoşi”. Noi spunem simplu: dacă nu exista, nu se…

Superalimente de la Raab Vitalfood

| Blog | No Comments
Povestea Raab Vitalfood a început în urmă cu mai bine de 25 de ani, când Michael Raab a deschis o mică afacere în Munich, ce avea ca obiectiv promovarea unei…