Cinci recomandari pentru vegetarieni “de fier”

By 23/02/2016Blog

Pentru ca sanatatea sa nu aiba de suferit, nutritionistii ne recomanda sa tinem cont de cateva aspecte atunci cand decidem sa adoptam un stil de viata vegetarian. Astazi va vom spune ce carente pot exista in organism daca nu consumam produse din toate grupele alimentare. Totodata, vom tine cont ca afara este inca iarna si nu gasim o gama variata de fructe si legume, iar corpul intampina dificultati in asimilarea tuturor vitaminelor si mineralelor necasare unei bune functionari.

Haideti sa vedem care sunt cele mai importante cinci sfaturi pentru a va mentine o sanatate de fier!

1) Mere, banane, prune, fructe uscate, broccoli, sparanghel, spanac, fructe uscate, miere. Cam acestea sunt alimentele de unde iti poti lua doza zilnica necesare de fier. Nu te sfatuim sa neglijezi acest nutrient pentru ca durerile de cap, oboseala, durerile in piept si paloarea nu vor ezita sa apara.

2) Este indicat sa consumati regulat alimente ce contin calciu si pot fi incadrate in dieta vegetariana, respectiv stafide, smochine, broccoli, produse din soia si fasole verde. Specialistii au demonstrat ca putem asimila din alimentele vegane aproape aceeasi cantitate de calciu pe care o luam din laptele de vaca. Oasele va vor multumi daca veti avea grija la cantitatea de calciu consumata zilnic.

3) Iarna va sfatuim sa consumati mai multe preparate pe baza de lapte de soia, lapte de orez, portocale si cereale pentru a va lua cantitatea de vitamina D necesara pentru buna functionare a organismului. In caz contrar, faceti o vizita la medicul de familie pentru a va prescrie un supliment de vitamina D.

4) Pentru a evita depresia si anxietatea, vegetarienilor li se recomanda sa consume regulat alimente ce au la paza acizi grasi Omega 3, precum semintele de in macinate, nucile, semintele de canepa, chia, fasolea, uleiul de in, canepa si rapita.

5) Cantitatea de zinc necesara unui vegetarian este mai mare decat cea a unei persoane care consuma carne si lactate. Drept urmare este nevoie sa adaugati in meniul zilnic mai multe cereale, produse din soia, seminte de dovleac, caju si seminte de susan.

Deficientele de calciu, fier, vitamina D, zinc sau Omega 3 nu prezinta simptome majore, insa pe termen lung pot duce la probleme serioase de sanatate. Nu ignorati micile dureri de cap, palpitatiile, pielea uscata sau starile de oboseala pentru ca acestea sunt primele semnale ale organismului atunci cand exista  deficiente alimentare.

Vegetarian în România: “Este o provocare ce îţi schimbă viaţa în bine”

| Blog | No Comments
Ne-a făcut plăcere să stăm de vorbă zilele acestea cu o tânără studentă la jurnalism, Ana Maria L., ce îşi doreşte încă de la 21 de ani să schimbe viziunea…

Idei gustoase pentru zile de sărbătoare

| Blog | No Comments
Mesele la care îi avem invitaţi pe cei dragi sunt întotdeauna o plăcere, însă ele vin şi cu mici bătăi de cap. Cu ce preparate să îi servim? Ce reţete…

Moş Nicolae îşi pregăteşte desaga cu dulciuri

| Blog | No Comments
Noaptea de 5 spre 6 decembrie este una magică, una dedicată copiilor cuminţi, ce-şi vor lustrui ghetuţele cu speranţa că în dimineaţa următoare le vor găsi pline cu dulciuri lăsate…

Produse cu iz tradiţional dedicate sărbătorii centenarului

| Blog | No Comments
Săptămâna aceasta sărbătorim Centenarul Marii Uniri, însă în felul nostru. Şi cum am putea face asta mai bine, dacă nu printr-o manieră... culinară?! Vă aşteptăm pe la Cămara cu Merinde…

Reţete de sezon pe bază de sfeclă roşie

| Blog | No Comments
Vă povesteam în articolul anterior că sfecla roşie nu este folosită la adevărata sa valoare. Pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui, a întări sistemul imunitar şi a sta departe de numeroase…

Sfecla roşie – una dintre cele mai benefice legume pentru organism

| Blog | No Comments
Deşi sfecla roşie este o legumă atât de comună, v-aţi întrebat vreodată cât de benefică este aceasta pentru organism? Vitaminele A, B, C şi E, folaţi, magneziu, fier, potasiu, cupru,…