Vegetarian in Romania: „Sunt mai linistita si mai fericita”

By 02/02/2016Blog
Vom incepe o noua serie de articole sub umbrela „Vegetarian in Romania”. Speram sa va fie de folos si sa va aduca informatii utile cu privire la stilul de viata vegetarian. Veti putea citi povestile celor care au reusit sa isi imbunatateasca sanatatea si starea de spirit odata cu adoptarea unei alimentatii bazate pe fructe, seminte si legume.
Astazi am ales sa vorbim cu Monica Costea din Constanta, o tanara in varsta de 26 de ani, ce descrie acest regim prin cuvintele „simplu si fericit”.
De cat timp esti vegetarian si cum te-ai decis sa adopti acest stil de viata?

Mi-am dorit o schimbare psihica si fizica. Am obtinut acest lucru renuntand la carne in urma cu doi ani. Am simtit la momentul respectiv ca odata cu eliminarea produselor din carne voi deveni alta persoana, ceea ce s-a si intamplat. In plus, mi-am dorit sa elimin ce este toxic pentru organismul meu: hormonii si antibioticele cu care sunt tratate animalele pentru a creste mai repede. Alt motiv pentru care am ales vegetarianismul consta in faptul ca in fructe si legume exista o cantitate mult mai mare de vitamine, minerale si fibre decat exista in carne. Nu vreau sa ofer organismului substante pe care nu le cunosc. Am urmarit diverse studii care au demonstrat ca produsele din carne duc la aparitia cancerului. Si nu in ultimul rand, mi-am dorit un corp mai suplu.

Esti o mare iubitoare de animale. Cum a contribuit acest aspect la luarea deciziei?

Da, iubesc extraordinar de mult animalele. Ma saturasem sa vad atat de mult sange, animale chinuite, omorate pentru a hrani omul, acel om pe care il privesc cu repulsie atunci cand bate, chinuie sau omoara biete animale. Sunt de acord ca lumea se hraneste si cu carne, insa consider ca este uman ca animalele sa fie crescute in conditii normale, fara stres, fara sa fie batute, sa primeasca hrana si apa, intr-un mediu corespunzator.

Cum te simti dupa doi ani in care ai sters din meniu carnea?

De cand nu mai mananc carne sunt mult mai calma, mai calculata, nu ma mai enervez ca altadata. Chiar ma simt mai linistita si mai echilibrata. In acelasi timp, am constiinta impacata. A inceput sa imi fie mila de orice vietuitoare, nu suport sa vad pe strada, la stiri sau in filme animale chinuite. In magazine chiar ma feresc de raionul de carne pentru a nu vedea oameni care cumpara cu foame carnea. Sunt la stadiul in care daca mi-ar spune un medic ca pentru mine carnea e cea mai buna si daca nu mananc mor, as prefera sa mor.

Ce fel te simti ca vegetarian in Constanta? Exista pe piata tot ce ai nevoie pentru o alimentatie vegetariana diversificata?

Vegetarian in Constanta…! Destul de greu. Toti prietenii mei, colegii, familia, cunostintele, toti mananca preparate din carne, insa nu reprezinta pentru mine tentatii. Am de unde alege alimente dar sunt sigura ca in alte tari exista mult mai multe fructe si legume care n-au ajuns inca pe rafturile din supermarketurile nostre.

Cateva restaurante au devenit prietenoase cu vegetarienii si au introdus in meniuri rubrici speciale. Ce obisnuiesti sa consumi cand iesi in oras?

Daa! Sunt foarte fericita cand gasesc astfel de meniuri. Unde nu exista meniuri speciale comand o supa crema de legume sau o salata. Am incercat tot felul de preparate gatite la diverse locatii, insa nu ma pot obisnui cu ceea ce ofera restaurantele. Prefer legumele crude, fara prea multe condimente, doar sare si boia. In general imi gatesc singura.

Exista un mit care spune ca regimul bazat pe fructe si legume te priveaza de energie. Ce parere ai?

Si eu m-am simtit lipsita de energie, insa am apelat la un nutritionist. Am trecut prin aceasta perioada pentru ca nu mancam suficiente fructe si legume. Acum mananc foarte multe legume, mai putine fructe cu continut crescut de zahar, mananc colorat si sunt fericita!

Ce sfat ai pentru persoanele care si-ar dori sa urmeze acest stil de viata?

Le sfatuiesc sa incerce. Va merita! Este de preferat sa nu faca aceasta schimbare pentru ca trebuie, ci pentru ca isi doresc ceva mai bun pentru organismul lor si pentru starea lor psihica.

Monica, ne bucuram ca ai impartasit cu noi experienta ta!

Multumesc si eu pentru interviu.

Vegetarian în România: “Este o provocare ce îţi schimbă viaţa în bine”

| Blog | No Comments
Ne-a făcut plăcere să stăm de vorbă zilele acestea cu o tânără studentă la jurnalism, Ana Maria L., ce îşi doreşte încă de la 21 de ani să schimbe viziunea…

Idei gustoase pentru zile de sărbătoare

| Blog | No Comments
Mesele la care îi avem invitaţi pe cei dragi sunt întotdeauna o plăcere, însă ele vin şi cu mici bătăi de cap. Cu ce preparate să îi servim? Ce reţete…

Moş Nicolae îşi pregăteşte desaga cu dulciuri

| Blog | No Comments
Noaptea de 5 spre 6 decembrie este una magică, una dedicată copiilor cuminţi, ce-şi vor lustrui ghetuţele cu speranţa că în dimineaţa următoare le vor găsi pline cu dulciuri lăsate…

Produse cu iz tradiţional dedicate sărbătorii centenarului

| Blog | No Comments
Săptămâna aceasta sărbătorim Centenarul Marii Uniri, însă în felul nostru. Şi cum am putea face asta mai bine, dacă nu printr-o manieră... culinară?! Vă aşteptăm pe la Cămara cu Merinde…

Reţete de sezon pe bază de sfeclă roşie

| Blog | No Comments
Vă povesteam în articolul anterior că sfecla roşie nu este folosită la adevărata sa valoare. Pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui, a întări sistemul imunitar şi a sta departe de numeroase…

Sfecla roşie – una dintre cele mai benefice legume pentru organism

| Blog | No Comments
Deşi sfecla roşie este o legumă atât de comună, v-aţi întrebat vreodată cât de benefică este aceasta pentru organism? Vitaminele A, B, C şi E, folaţi, magneziu, fier, potasiu, cupru,…