Cum sa traiesti cel putin 100 de ani!

Autor: 05/03/2018 Blog

Undeva in nordul Pakistanului traieste cea mai longeviva populatie din lume, care respecta obiceiuri vechi ce o feresc de boli, mostenite de la strabuni. Modul in care traiesc acesti oameni numiti Burusho, locuitori din zona Hunza, efortul fizic pe care il depun zilnic, ce alimente consuma, cu ce se hranesc in post, toate aceste aspecte contribuie la calitatea vietii lor. Si daca vorbim despre viata, poporul Hunza o are din plin.

Dovada vie a beneficiilor aduse de un stil de viata sanatos

Oamenii Burusho traiesc in medie 100 de ani si nu stiu ce inseamna cancerul. Longevitatea acestora i-a determinat pe antropologi sa studieze stilul lor de viata, sa afle mai multe despre alimentatia si obiceiurile lor.

Un interes deosebit pentru poporul Hunza a aratat si scriitorul J. I. Rodale, numit si “Mr. Organic”, scriind in 1955 cartea “The Healthy Hunzas”. De-a lungul vietii, acesta si-a alocat mult timp pentru a studia importanta culturilor organice pentru sanatate, oferind publicului sfaturi pentru o nutritie echilibrata si un stil de viata sanatos prin intermediul revistelor sale “Organic Farming and Gardening” si “Prevention”.

In cartea “The Healthy Hunzas”, J. I. Rodale sustine ca la baza longevitatii oamenilor Burusho stau exercitiile fizice, aerul curat si consumul de alimente sanatoase organice precum caisele uscate si migdalele. J. I. Rodale i-a mentionat frecvent in revista “Prevention” spunand ca sunt dovada vie a beneficiilor aduse de un stil de viata sanatos. Vara, acestia se hranesc in special cu fructe si legume, in timp ce iarna au o dieta bazata pe fructe uscate si cereale.

Majoritatea alimentelor sunt consumate crude, sunt naturale si provin din agricultura proprie. Despre carne putem spune ca este aproape inexistenta in meniu. Oamenii Burusho folosesc sare in cantitati foarte mici si nu obisnuiesc sa consume alcool sau zahar. Dulciurile sunt gatite cu ajutorul indulcitorilor naturali precum mierea sau fructele uscate.

Noi, cei de la Camara cu Merinde, am fost impresionati de stilul de viata al acestei populatii si ne bucuram sa observam ca avem multe obiceiuri alimentare in comun. Va incurajam sa urmati aceste sfaturi si sa observati cum va simtiti. Apropierea de natura face minuni, asa cum dovedeste cazul de fata.

Obiceiuri care vindeca

Traditia din Hunza ii determina pe locuitori sa tina in primavara un post de aproximativ doua luni de zile. In toata aceasta perioada, ei se hranesc doar cu suc de caise uscate. Nutritionistii ne invata ca un consum crescut de caise intareste sistemul imunitar si protejeaza corpul impotriva cancerului. Un alt obicei care pare sa le intareasca organismul este baia in apa rece. Oamenii Burusho intra in apele reci ale raului chiar si atunci cand afara sunt temperaturi sub zero grade.

Poporul Hunza ne arata ca daca vrem sa ducem o viata lunga si sanatoasa este nevoie sa fim vegetarieni, sa depunem efort fizic, sa fim mereu in miscare, insa intr-un ritm constant. Aceste reguli nu ne ofera doar ani de viata, ci si o stare de bine.

Fermele organice. Un drum mai sigur spre sănătate

| Blog | No Comments

De la oraş la ţara sau invers? Care ar fi ascensiunea în viziunea dumneavoastră? Myra şi Drew Goodman, doi tineri crescuţi în centrul oraşului New York, au decis fără să clipească să se mute într-o zonă liniştită, în mijlocul naturii, departe de zgomotul neîncetat al traficului şi feriţi de orice urmă de poluare.

În frigider sau în congelator? Cum păstrăm corect alimentele?

| Blog | No Comments

Preţul mic al produselor congelate ne-a făcut în timp să ne îndreptăm atenţia în mare parte către produsele proaspete, deoarece ştim cu toţii că preţul reflectă de cele mai multe ori calitatea.

20 de idei pentru o gustare sănătoasă, vegană

| Blog | No Comments

Ne-am gândit să facem astăzi o listă cu 20 de sugestii ce vă pot fi de folos când doriţi să luaţi o gustare şi nu ştiţi ce să conţină aceasta. Să fie o mână de migdale? Sau o cană de fructe? Poate un smoothie…

Trei reţete delicioase pe bază de căpşuni

| Blog | No Comments

Un fruct romantic adorat atât de adulţi, cât şi de copii, cu gust dulce, răcoritor şi uşor de inclus în reţete pline de savoare. Dar oare mai este nevoie de prezentare? Astăzi am ales să vorbim despre câteva preparate pe bază de căpşuni ce vă pot face zilele mai dulci.

Noutăţi de la Happylife pentru momente dulci

| Blog | No Comments

Şase sortimente noi de batoane vegane, ciocolată cu cinci arome diferite, fără zahăr adăugat, şi numeroase vafe crocante cu felurite arome date de ingrediente naturale, culese din surse sigure.

Reţete spirituale şi culinare de pe “Insula Zeilor”

| Blog | No Comments

Un loc unde este nepoliticos să-ţi arăţi mânia. Un colţ de pământ unde este natural să fii empatic şi unde 80% dintre locuitori se roagă, fac yoga şi practică meditaţia înainte de culcare.

Camara cu Merinde
Bd. Mamaia nr. 180
Constanta, CT 900540
Romania