Tania Bordianu, despre viata, pasiune si alimentatie

By 15/12/2015Blog
Tania Bordianu la Camara cu Merinde - Workshop raw vegan

Va invitam sa cunoasteti mai multe aspecte din viata unui om special, care ne-a fost alaturi in 2015 si cu care ne face mereu placere sa impartasim ganduri, amintiri si… retete. Este vorba despre Tania Bordianu, prietena si sustinatoarea conceptului “Camara cu Merinde”, care isi dedica viata celor doua pasiuni ale sale: mancarea si sportul. Tania Bordianu este antrenor de fitness, spinning, aerobic, fitball, pilates si se pricepe la fel de bine la bucataria vegana si raw vegana.

De unde vine pasiunea pentru alimentatia vegana si raw vegana?

Pasiunea pentru  gatit a aparut odata cu schimbarea pe care am facut-o in alimentatia mea. La inceput ma jucam in bucatarie facand dulciuri raw vegane, mai tarziu am luat toata joaca in serios, cand mi-am data seama ca acesti stil de alimentatie imi face din ce in ce mai bine.

De cat timp ai adoptat acest stil de viata si cum ti-a schimbat viata?

In curand se vor face trei ani de cand viata mea s-a schimbat si aici lista e lunga. Schimbari au fost pe ambele planuri, atat fizic, cat si mental. Pe planul fizic, nivelul de energie s-a triplat, nu mai am nevoie de multe ore de somn, am scapat de alergii, despre care nici nu banuiam ca sunt de la alimentatie. Pe plan mental sunt mult mai calma, impacata cu mine si pasionata de dezvoltare personala si spirituala.

Care este alimentul tau preferat?

Fructele sunt alimentele fara de care nu as putea trai: vara pepeni si iarna kaki.

Cum ne recomanzi sa arate meniul zilnic?

Cat mai simplu si colorat. 🙂

Dimineata : Fructe sau smoothi-uri.

La pranz: O salata verde si un fel principal de macare (mancare de naut, linte, fasole sau cartofi dulci copti).

Pentru pofta de dulce: fructe deshidratate sau un desert raw.

La cina: Un singur fel de mancare cat mai usor digerabila. Ciuperci, o salata cu o mana de nuci hidratate, sau o supa calda de legume.

Te rog sa ne dai trei sfaturi importante de urmat in bucatarie!

Gateste mereu cand esti fericit. Energia ta se va transmite in mancare.

Pentru legume, verdeturi si fucte foloseste un cutit ceramic.

Toate nucile inainte de a fi consumate, este bine sa le tii in apa minim patru ore.

Cum controlam ce mancam?

Gandi spunea tare frumos:  „In momentul in care mi-am data seama ca totul depinde de mine, m-am linistit”.

Cum putem sa controlam ce mancam? Mancand constient. De fiecare data cand ma uit in farfurie ma intreb: Aceasta mancare ma hraneste sau sunt numai niste calorii goale? Care sunt nutrientii din aceasta mancare? Nu trebuie sa fii nutritionist sau expert in gastronomie ca sa iti dai seama cand citesti o eticheta ca grasimile hidrogenate, zaharul, sau amidonul modificat de porumb nu contin nimic hranitor.

Cum alegem cele mai sanataose alimente?

In primul rand citim eticheta, ne uitam la ingrediente, nu la calorii. In al doilea rand, incercam sa ne facem un obicei sa ne preparam noi hrana, asa putem fi siguri de calitatea ingredientelor. Si nu in ultimul rand, sa optam pentru produsele organice, certificate ecologic.

Daca ai alege o bucatarie internationala, pe care ai prefera-o? De ce?

As alege bucataria Italiana, pentru ca Italia este a doua mea casa. Acolo locuiesc perintii mei si mama ma rasfata cu multe retete italiene adaptate dupa stilul meu alimentar. Multa lume se gandeste numai la pizza si paste, dar multi nu stiu ca italienii mananca multe salate si verdeturi.

Romanul are vorba “Nici o masa fara peste”! Cum ar suna acest slogan in stil vegetarian?

Vegetarianul are o vorba: “Nici o zi fara fructe, verdeturi si pofta de viata”.

Unde gasim cele mai importante surse de informare pt o alimentatie corecta?

Tare as fi vrut sa va spun ca le gasiti la televizor si radio, dar din pacate nu este asa. Informatiile cu adevarat valoroase vin din carti sau de la oameni care au trecut si au trait o experienta care le-a marcat si schimbat viata.

Va multumesc pentru interviu, m-ati facut sa deschid „borcanul de amintiri”. 🙂

Si noi iti multumim si ne bucuram sa te simtim alaturi de noi.

Vegetarian în România: “Este o provocare ce îţi schimbă viaţa în bine”

| Blog | No Comments
Ne-a făcut plăcere să stăm de vorbă zilele acestea cu o tânără studentă la jurnalism, Ana Maria L., ce îşi doreşte încă de la 21 de ani să schimbe viziunea…

Idei gustoase pentru zile de sărbătoare

| Blog | No Comments
Mesele la care îi avem invitaţi pe cei dragi sunt întotdeauna o plăcere, însă ele vin şi cu mici bătăi de cap. Cu ce preparate să îi servim? Ce reţete…

Moş Nicolae îşi pregăteşte desaga cu dulciuri

| Blog | No Comments
Noaptea de 5 spre 6 decembrie este una magică, una dedicată copiilor cuminţi, ce-şi vor lustrui ghetuţele cu speranţa că în dimineaţa următoare le vor găsi pline cu dulciuri lăsate…

Produse cu iz tradiţional dedicate sărbătorii centenarului

| Blog | No Comments
Săptămâna aceasta sărbătorim Centenarul Marii Uniri, însă în felul nostru. Şi cum am putea face asta mai bine, dacă nu printr-o manieră... culinară?! Vă aşteptăm pe la Cămara cu Merinde…

Reţete de sezon pe bază de sfeclă roşie

| Blog | No Comments
Vă povesteam în articolul anterior că sfecla roşie nu este folosită la adevărata sa valoare. Pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui, a întări sistemul imunitar şi a sta departe de numeroase…

Sfecla roşie – una dintre cele mai benefice legume pentru organism

| Blog | No Comments
Deşi sfecla roşie este o legumă atât de comună, v-aţi întrebat vreodată cât de benefică este aceasta pentru organism? Vitaminele A, B, C şi E, folaţi, magneziu, fier, potasiu, cupru,…