Surse de proteine vegetale si rolul acestora in organism

By 01/03/2018Blog

Asa cum DEX-ul ne invata, proteina este acea substanta organica cu greutate moleculara foarte mare, indispensabila in alimentatie. De ce este indispensabila? Pentru ca indeplineste in organism multiple functii fundamentale, cu rol important in celula vie.

Se mai spune ca este unul dintre principalii componenti ai tuturor organismelor vii. Proteina asigura energia necesara unei bune functionari a organismului. Procesul corect de dezvoltare al copiilor nu poate avea loc in lipsa proteinei.

De asemenea, aceasta mentine integritatea structurala a organismului adultilor, contribuind la dezvoltarea tesuturilor. Mai simplu, putem spune ca nu se concepe viata fara proteine.

Doza zilnica recomandata

O femeie trebuie sa consume zilnic 0.8 grame de proteine inmultit cu numarul kilogramelor pe care le are, in timp ce un barbat trebuie sa consume zilnic o doza putin mai mare, respectiv 0.9 grame inmultit cu numarul kilogramelor.

Femeile insarcinate si mamele care alapteaza au nevoie zilnic de 1.2 grame inmultit cu kilogramele pe care le au. Copiilor li se recomanda intre 20 si 80 de grame pe zi, in functie de varsta si recomandarile medicului. Va sfatuim sa consultati un nutritionist daca simtiti frecvent nevoia de gustari intre mese, aveti dureri musculare si ale articulatiilor, va scade imunitatea, va confruntati cu caderea parului, retineti lichide si aveti probleme de concentrare. Este posibil ca organismul sa se confrunte cu un deficit de proteine.

Alimente bogate in proteine

Indiferent daca sunteti vegan sau vegetarian, veti gasi o multime de surse de proteina lasate in dar de natura. Amintim pentru persoanele care nu duc exclusiv un stil de viata vegan ca proteina de origine animala are un continut ridicat de grasimi saturate si trebuie consumata cu moderatie.

Am facut o lista cu alimente care va aduc un aport semnificativ de proteina. Va recomandam sa va cantariti mesele si sa tineti un jurnal in care sa notati cantitatea de elemente nutritive ingerate, in special proteinele. Astfel veti sti daca ati oferit corpului in fiecare zi substantele de care acesta are nevoie pentru a functiona corect.

Iata cate proteine contin alimentele de mai jos pe 100 grame:

  • Seminte de canepa 31g
  • Arahide 26g
  • Migdale 21g
  • Fasole 21g
  • Nuci 20g
  • Seminte de dovleac 19g
  • Seminte de susan 18g
  • Caju 18g
  • Seminte de chia 17g
  • Amarant 14g
  • Hrisca 13g
  • Linte 9g
  • Tofu 8g
  • Hummus 8g
  • Quinoa 5g
  • Mazare 5g
  • Ciuperci 3g
  • Spanac 3g

Produse cu iz tradiţional dedicate sărbătorii centenarului

| Blog | No Comments
Săptămâna aceasta sărbătorim Centenarul Marii Uniri, însă în felul nostru. Şi cum am putea face asta mai bine, dacă nu printr-o manieră... culinară?! Vă aşteptăm pe la Cămara cu Merinde…

Reţete de sezon pe bază de sfeclă roşie

| Blog | No Comments
Vă povesteam în articolul anterior că sfecla roşie nu este folosită la adevărata sa valoare. Pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui, a întări sistemul imunitar şi a sta departe de numeroase…

Sfecla roşie – una dintre cele mai benefice legume pentru organism

| Blog | No Comments
Deşi sfecla roşie este o legumă atât de comună, v-aţi întrebat vreodată cât de benefică este aceasta pentru organism? Vitaminele A, B, C şi E, folaţi, magneziu, fier, potasiu, cupru,…

Aliaţi pentru imunitate

| Blog | No Comments
A sosit acel moment al anului când este indicat să testăm puterea plantelor, fructelor, legumelor şi a produselor apicole de a ne ţine departe de răceli. Despre ce alimente vorbim…

Ghidul veganului Partea a V-a: “Cum menţinem o dietă vegană echilibrată?”

| Blog | No Comments
Viaţa veganului e uşoară. Mult mai uşoară decât pare din exterior... şi 100% mai colorată decât cea a consumatorilor de alimente pe bază de carne. Nu o spunem doar noi,…

Ce gătim cu ajutorul… dovleacului?

| Blog | No Comments
Acest fruct nu este doar un aliment bogat în elemente nutritive, ci şi un ingredient ce dă savoare preparatelor şi vă răsfaţă, indiferent de forma sub care îl consumaţi. Fie…