Reţete spirituale şi culinare de pe “Insula Zeilor”

By 11/05/2018Blog

Un loc unde este nepoliticos să-ţi arăţi mânia. Un colţ de pământ unde este natural să fii empatic şi unde 80% dintre locuitori se roagă, fac yoga şi practică meditaţia înainte de culcare. Un tărâm guvernat de karma: “primeşti ceea ce oferi”. Un ţinut numit Bali, unde timpul se scurge cu altă viteză. Ne-am îndrăgostit de acest paradis din Indonezia, cunoscut şi sub denumirea de “Insula Zeilor”. Natura, mâncarea, oamenii şi credinţa din Bali te învăluie într-o aură de linişte în mai puţin de 24 de ore de la sosirea pe insulă. 

Copiii învaţă tehnici de yoga inca din clasa I

În Bali, iubirea şi respectul faţă de oamenii din jur se învaţă încă din primii ani de viaţă. Rani, localnic născut şi crescut în acest paradis indonezian, ne-a povestit mai multe despre cursurile de yoga. “Peste 80% din populaţia noastră practică yoga zilnic. Este ca un ritual înainte de somn. Mai întâi ne rugăm, apoi facem yoga şi încheiem prin meditaţie. Este metoda noastră de a ne linişti înainte de culcare. Obişnuim să facem aceste exerciţii seara, când este linişte.

Copiii sunt pregătiţi în acest sens încă de mici, având incluse în programa şcolară tehnici de yoga; chiar din clasa I. Le este greu la început, ţinând cont că un copil vrea să se joace şi se plictiseşte repede. Ei învaţă treptat să fie empatici, să cunoască sentimentele, să se apropie de natură. Pentru o practică avansată, există numeroase şcoli unde se învaţă tehnici de yoga. Iniţial cursanţii îşi deschid cele 7 chakre şi treptat trec la un nivel superior; fiecare om în ritmul lui. Cel mai avansat practicant reuşeşte să îşi transfere corpul. Denumim astfel puterea de a te face simţit într-o încăpere, deşi fizic te afli în altă parte”, ne-a spus Rani cu calmul său molipsitor. A zâmbit apoi, fiind conştient că acest transfer este greu de înţeles pentru cei ce nu practică yoga într-un mod avansat. A adăugat cu blândeţe că fiecare persoană are ritmul ei de învăţare, iar golirea minţii este unul dintre cele mai dificile lucruri. Cu cât eşti mai “gol”, cu atât absorbi mai multă informaţie şi te laşi liber mai uşor.

Chiar dacă nu practicaţi acasă yoga, dacă vă aflaţi în vacanţă în Bali vă recomandăm să rezervaţi o oră de yoga la hotel. Nu veţi putea începe mai frumos ziua. Exerciţiile de respiraţie şi mişcările executate împreună cu instructorul imediat după răsărit vă vor aduce un strop de pace şi energie pentru întreaga zi.

Puterea zeilor

Fără dubiu, în Bali am întâlnit o lume mai bună. O lume care este guvernată de credinţă, cu încredere în puterea şi protecţia zeilor. De la nord la sud şi de la vest la est, insula este presărată de temple închinate zeilor. Fiecare lăcaş de cult are o poveste. Există temple ridicate în cinstea zeilor care i-au ajutat pe localnici să aducă apă într-un ţinut secetos. Putem da exemplu Ulun Danu Bratan Temple, un loc unde balinezii au reuşit să aducă apa la suprafaţă cu ajutorul beţelor de bambus adâncite în pământ. În prezent, culturile din această zonă asigură 15% din necesarul de alimente de pe întreaga insulă.  Alte 32 de temple au fost ridicate în cinstea unui mare preot care a făcut înconjurul insulei pe jos şi a răspândit credinţa printre localnici. Tanah Lot este unul dintre aceste temple, poate chiar cel mai popular lăcaş de cult din Bali. La apus, zeci de mii de turişti împânzesc zona pentru a vedea spectacolul naturii.

De asemenea, fiecare locuinţă are la intrare un mic templu unde localnicii lasă ofrande pentru a fi ocrotiţi de spirite. “Puterea divinităţii ajunge pe pământ cu ajutorul spiritelor”, ne explică Rani. Ofrandele conţin tot ce este pământesc, precum hrană, plante, chiar şi bani. Nu doar credinţa puternică în spirite îi transformă în oameni mai buni, ci şi karma. Localnicii consideră că atragi ceea ce eşti, iar acţiunile bune sau rele sunt urmate de consecinţe de aceeaşi natură.

Balinezii sunt foarte bine înrădăcinaţi şi ţin mult la unitatea familiei. Povestea care ne-a impresionat a fost legată de marea erupţie a vulcanului Agung din anul 1963, când au murit aproximativ 1600 de oameni. Rani ne-a povestit cum a fost nevoie de intervenţia armatei pentru a evacua zonele de risc, însă şi în aceste condiţii oamenii au refuzat să plece din calea lavei. “Chiar dacă riscă să îşi piardă viaţa, balinezii refuza să îşi părăsească locuinţele. Oricare le este destinul, îl acceptă împăcaţi. Suntem legaţi puternic atât de pământul natal, cât şi de familie. Eu locuiesc, de exemplu, cu 200 de rude. Pe acelaşi teren fiecare familie restrânsă are casa ei. Rar veţi auzi că un locuitor din Bali a plecat din ţară”, ne spune Rani. Şi îl credem pe cuvânt. Nici nouă nu ne venea să mai plecăm din această ţară frumoasă, cu un relief complex care îţi taie răsuflarea, bogat în lacuri, cascade, munţi, vulcani şi păduri tropicale. 

Hrană pentru suflet

Vă sunt necesare cel puţin două săptămâni pentru a vă bucura de atmosfera din Bali, pentru a vizita templele şi grădinile dedicate meditaţiei. Pe lângă obiectivele turistice descrise în numeroase site-uri, vă recomandăm să faceţi o vizită la un SPA şi să vă bucuraţi de un masaj balinez. De neratat este şi o excursie în nordul insulei pentru a admira răsăritul de pe barcă, înconjuraţi de numeroşi delfini. Va fi nevoie să vă treziţi ceva mai devreme pentru a fi la ora 6.00 în zona de îmbarcare, însă vă asigurăm că momentele trăite pe barcă vor merita din plin acest efort.

Fiecare apus va fi altfel. Încercaţi să fiţi la ora 18.00 la templul Uluwatu şi veţi vedea cum cerul se aprinde în culori roşu-albastru. Memorabil a fost şi apusul de pe plaja din staţiunea Kuta, când mii de tineri s-au adunat pe nisip şi la barurile din zonă pentru a-şi lua “La revedere” de la soare. Dacă aveţi un ghid amabil, insistaţi să vă ducă la templul Lempuyang. Drumul va fi destul de greoi, însă veţi găsi aici “Poarta spre paradis” şi un peisaj care vă va tăia răsuflarea. Fiecare moment petrecut în Bali a reprezentat pentru noi hrană spirituală. 

Paradisul fructelor

Diversitatea fructelor ne-a cucerit încă din prima zi. Mango, fructul dragonului, banane, papaya, ananas şi pepene sunt doar câteva dintre fructele cu care ne-am răsfăţat zilnic. Dacă vă aflaţi în Bali încercaţi cât mai multe freshuri şi smoothieuri. Nu uitaţi să vă hidrataţi cu apă de cocos proaspătă! O veţi găsi la tot pasul. Dacă vreţi să testaţi ceva specific, încercaţi fructul salak. Este foarte gustos şi nu îl veţi întâlni în multe alte ţări. Şi cu siguranţă nu va fi la fel de gustos.

V-am adus în dar de pe “Insula Zeilor” câteva reţete de smoothieuri pe care vă sfătuim să le încercaţi acasă:

  • Stay Strong: spanac, măr verde, ananas, apă de cocos.
  • Fibre Active: sfeclă roşie, portocală, măr.
  • Dehydration Remedy: pepene roşu, ananas, apă de cocos, lime.
  • Tummy Tucker: mango, spanac, măr, pară.
  • Immune Booster: portocală, ananas, măr, goji, fructe de pădure, seminţe de chia.
  • Hangover Hero: măr, morcov, portocală, ghimbir.

Pentru o experienţă culinară şi spirituală deosebită, Bali este destinaţia perfectă! Pe noi ne-a cucerit.

Cinci metode eficiente de detox

| Blog | No Comments
Există numeroase voci care condamnă această practică a detoxifierii organismului, spunând că “străbunicii nu mai ţineau cure de detox şi erau sănătoşi”. Noi spunem simplu: dacă nu exista, nu se…

Superalimente de la Raab Vitalfood

| Blog | No Comments
Povestea Raab Vitalfood a început în urmă cu mai bine de 25 de ani, când Michael Raab a deschis o mică afacere în Munich, ce avea ca obiectiv promovarea unei…

Vrejul de fasole şi miracolul din păstăi

| Blog | No Comments
Ce faceţi cu un bob de fasole în lumea reală? Îl puneţi în pământ, aşteptaţi să încolţească şi să dea naştere tot unui vrej. Acesta nu vă va duce în…

Ce spun persoanele publice despre veganism

| Blog | No Comments
Am consultat reviste de specialitate, am ascultat sfaturile nutriţioniştilor, am răsfoit cărţi ale oamenilor de ştiinţa ce studiază lumea vegană, am urmărit documentare şi talk show-uri pe această temă. Informaţia…

Cinci fructe de sezon pentru un organism puternic

| Blog | No Comments
Luna iulie nu ne aduce doar căldură, ci şi o diversitate de fructe bogate în elemente nutritive. Dacă daţi o fugă în piaţă veţi găsi tarabe “colorate” cu piersici, caise,…

Idei de băuturi fresh pentru zile caniculare

| Blog | No Comments
Pofta de mâncare ne cam lipseşte în ultima perioadă. Să fie căldura de vină... sau poate ne luăm energia din cheful de viaţă dat de vacanţă. Oricare ar fi motivul,…