Paine cu maia adusa in dar de bunica – DARUL BUNICII

By 09/08/2017Blog
Paine cu maia adusa in dar de bunica – DARUL BUNICII

De-a lungul a peste doi ani de functionare noi, Camara cu Merinde, am dezvoltat colaborari cu numerosi parteneri care dau nastere unor produse sanatoase, speciale si de suflet.

Am putea sta de vorba la nesfarsit cu acesti oameni deosebiti care dezvolta afaceri din pasiune. Unul dintre acestia este Rodica Roman, administratorul companiei “Darul Bunicii”. Amintirile Rodicai Roman ne-au creionat in minte un basm si ne-au trimis cu gandul direct in bratele bunicilor.

Ce inseamna „Darul Bunicii„? Care este povestea din spatele brandului?

Inspiratia pentru aceasta denumire a aparut cu mult timp inainte de a avea ideea deschiderii unei brutarii. Ii povesteam, intr-o seara, sotului meu ce mult a reprezentat bunica in viata mea.

Nu mi-a lasat bunuri materiale, mi-a lasat in dar abilitatea de a lucra manual, cu rabdare si bucuria de a vedea ce lucruri minunate iti pot iesi “din maini”. Avea maini foarte pricepute si de la ea am invatat sa cos, sa impletesc, sa crosetez, sa framant. Amintirea ei reprezinta valorile care ma insotesc in viata: credinta, vointa, intelepciunea si implinirea.

Acesta este darul ei pentru mine: Darul Bunicii pentru nepoata ei. Sunt sigura ca multi se regasesc in povestea mea.

De ce ati ales sa va axati pe produse de panificatie?

Ma bucura intrebarea. Devenind constienta de darul de la bunica mea, simteam nevoia sa ma exprim astfel, dar sa si arat celorlalti bucuria mea. Am visat un mic magazin artizanat cu lucrusoare cusute, impletite, cu icoane pictate de mine in timpul liber.

Cursul vietii noastre s-a schimbat brusc si a luat cu totul alta directie. Sotul meu s-a imbolnavit grav si acesta a fost momentul de rascruce din viata noastra. Momentul in care timpul se defineste si se scurge altfel, iar prioritatile se schimba. A trebuit sa devenim atenti la alimentatia noastra.

In timpul tratamentului am avut nevoie de paine fara sare si, pentru ca nu am gasit, am inceput sa fac paine in casa. Stiam deja sa framant paine si cozonaci. Atunci a aparut alt DAR in viata noastra: painea cu maia care a devenit noua mea pasiune.

Preocupati de alimentatia sanatoasa, am inceput sa facem paine cu maia naturala, fara drojdie, asa cum faceau bunicii nostri (painea cu aluatel sau turte). Prietenii au apreciat-o si, pentru a putea face paine buna pentru toti, am deschis brutaria “Darul Bunicii”.

Stiu ca o paine inseamna pentru dumneavoastra mai mult decat un aliment. Ce ne puteti spune despre insemnatatea painii?

Eu iubesc painea si o consider un produs important in alimentatia noastra. Contine aminoacizi esentiali, vitamine si minerale, in special painea integrala.

De ce este diferita painea cu maia de cea produsa cu ajutorul drojdiei?

Painea cu maia este facuta doar din faina, apa si sare. Noi avem nevoie de 24-36 de ore pentru a face painea, pe cand cea cu drojdie permite un timp de productie mult mai scurt, de 2-3 ore. In acest timp lung de fermentatie si dospire se produc modificari biochimice ale substratului (glucide, proteine), sub influenta produsilor de metabolism ai lactobacililor si drojdiilor salbatice lasate de Dumnezeu pe bobul de grau.

Aceste mici vietati traiesc in simbioza si au ritmul lor de crestere si dezvoltare asupra caruia nu intervenim, nu fortam dospirea si de aici rezulta beneficiile acestui tip de paine. Indicele glicemic este mai scazut dacat al painii cu drojdie comerciala, aceasta calitate datorandu-se producerii de acizi organici in timpul fermentatiei naturale prelungite, obtinuta cu ajutorul lactobacililor. E un aspect foarte important pentru bolnavii de diabet.

Care este procesul de productie al painii cu maia?

Pregatim zilnic maiaua doar din faina fermentata si apa. Practic, avem grija de maiaua-mama de la care am pornit acum 4 ani (o cultura de bacterii benefice si drojdii salbatice, colectate in decursul a 7 – 10 zile printr-un anumit proces, folosind doar apa si faina), “hranind-o” cu faina si  hidratand-o zilnic. O crestem pana a doua zi, apoi facem painea pe care o dospim inca minim 12 ore.

Apoi sunt cateva etape importante in care aluatul este pliat de cateva ori, apoi se portioneaza, se da proforma, forma, se pune in cosulete la dospit, apoi se coace. In anumite sortimente de paine punem si seminte de in, atat de benefice pentru organism, pe care le hidratam 12 ore.  Necesita foarte multa rabdare si atentie, de aceea este atat de sanatoasa si gustoasa!

Care sunt beneficiile painii cu maia?

Este nevoie sa clarificam un lucru. Unii spun maia la un amestec de faina, drojdie si zahar. Altii comercializeaza “maia” care contine culturi lactice dar si drojdie in cantitate mare.

Folosind drojdie comerciala se schimba total procesul de productie, iar timpul de lucru este mult redus. Beneficiile painii cu maia pe care noi o facem rezulta tocmai prin intregul proces pe care vi l-am descris.

Prin fermentarea indelungata, painea capata calitati nutritionale speciale:  indice glicemic scazut, neutralizarea acidului fitic, predigerarea glutenului, dezvoltarea bacteriilor ce ajuta la mentinerea unei microbiote intestinale, precum si gustul unic. Este un gust profund, care nu va putea fi obtinut niciodata cu drojdie si amelioratori.

Este un produs apreciat, in special, de cunoscatori, dedicat celor care isi doresc sa guste din nou adevarata paine cu maia ce le aminteste de painea facuta de bunica, la tara.

Vegetarian în România: “Este o provocare ce îţi schimbă viaţa în bine”

| Blog | No Comments
Ne-a făcut plăcere să stăm de vorbă zilele acestea cu o tânără studentă la jurnalism, Ana Maria L., ce îşi doreşte încă de la 21 de ani să schimbe viziunea…

Idei gustoase pentru zile de sărbătoare

| Blog | No Comments
Mesele la care îi avem invitaţi pe cei dragi sunt întotdeauna o plăcere, însă ele vin şi cu mici bătăi de cap. Cu ce preparate să îi servim? Ce reţete…

Moş Nicolae îşi pregăteşte desaga cu dulciuri

| Blog | No Comments
Noaptea de 5 spre 6 decembrie este una magică, una dedicată copiilor cuminţi, ce-şi vor lustrui ghetuţele cu speranţa că în dimineaţa următoare le vor găsi pline cu dulciuri lăsate…

Produse cu iz tradiţional dedicate sărbătorii centenarului

| Blog | No Comments
Săptămâna aceasta sărbătorim Centenarul Marii Uniri, însă în felul nostru. Şi cum am putea face asta mai bine, dacă nu printr-o manieră... culinară?! Vă aşteptăm pe la Cămara cu Merinde…

Reţete de sezon pe bază de sfeclă roşie

| Blog | No Comments
Vă povesteam în articolul anterior că sfecla roşie nu este folosită la adevărata sa valoare. Pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui, a întări sistemul imunitar şi a sta departe de numeroase…

Sfecla roşie – una dintre cele mai benefice legume pentru organism

| Blog | No Comments
Deşi sfecla roşie este o legumă atât de comună, v-aţi întrebat vreodată cât de benefică este aceasta pentru organism? Vitaminele A, B, C şi E, folaţi, magneziu, fier, potasiu, cupru,…