În frigider sau în congelator? Cum păstrăm corect alimentele?

By 07/06/2018Blog

Pentru a păstra tot ce e mai bun dintr-un fruct sau o legumă trebuie să cunoaştem care este metoda corectă de conservare. Preţul mic al produselor congelate ne-a făcut în timp să ne îndreptăm atenţia în mare parte către produsele proaspete, deoarece ştim cu toţii că preţul reflectă de cele mai multe ori calitatea.

Le achiziţionam, le punem în frigider şi dacă arată intact după 3-4 zile, ne ridică şi acestea un semn de întrebare. Ştim cu toţii ca legumele luate de la bunici nu supravieţuiau la rece mai mult de câteva zile, fapt ce dovedea că mâncăm nişte alimente sănătoase, netratate cu diferite chimicale ale căror nume nu le putem pronunţa. În cazul acesta, cum este mai bine să procedăm? Oare într-adevăr produsele congelate sunt inferioare celor proaspete? Haideţi să vedem ce spun oamenii de ştiinţă.

Dr. Emma Boyland, lector superior în ştiinţe psihologice la Universitatea Liverpool, a abordat această temă într-un articol de specialitate. Doctorul universitar ne informează încă de la începutul studiului că alimentele congelate se confruntă cu o problemă de imagine. Din cauza informaţiilor apărute în mass-media, alimentele congelate au pierdut teren în favoarea celor proaspete. Unul din trei britanici consideră că hrana congelată este inferioară hranei proaspete, iar 43% din populaţia Marii Britanii consideră că nimic nu o poate convinge să cumpere mai multe produse îngheţate.

Adevărul despre produsele congelate

 

Din motive financiare, de sănătate şi ecologice ar fi ideal să ne oprim puţin şi să acordăm mai multă atenţie alimentelor congelate. “Consumatorii şi-au format o părere greşită asupra produselor îngheţate, că ar fi mai slabe calitativ, deoarece acestea sunt mai ieftine decât cele proaspete. Costurile mici de producţie sunt motivul real pentru care alimentele congelate sunt mai convenabile”, ne explică Dr. Emma Boyland. Studiile au demonstrat că îngheţarea nu blochează substanţele nutritive ale fructelor şi legumelor. În cadrul unui experiment, mai multe produse proaspete din aceeaşi sursă au fost depozitate timp de trei zile atât în congelator, cât şi în frigider. S-a dovedit că elementele nutritive ale produselor depozitate la frigider au scăzut chiar mai mult decât în cazul celor ţinute în congelator.

Dr. Emma Boyland

 

“În cercetările mele m-am focusat pe efectele promovării alimentelor asupra preferinţelor, opţiunilor şi comportamentului copiilor. În mod specific, mă interesează cuantificarea amplorii și a naturii publicității prin intermediul televiziunii, a mass-mediei noi și a altor surse (de exemplu, publicitatea în aer liber) și elucidarea efectelor activității de branding (de exemplu, utilizarea de caractere promoționale) asupra răspunsurilor copiilor la publicitate”, a declarat Dr. Emma Boyland.

Cum ne pregătim micuţii pentru intrarea în colectivitate?

| Blog | No Comments
Dacă sunteţi părinte, cu siguranţă zilele acestea v-aţi gândit cel puţin o dată la intrarea sau reîntoarcerea copilului dumneavoastră în colectivitate. Cei mici vin acasă permanent cu viroze şi, din…

Când vă este dor de paste bolognese…

| Blog | No Comments
Am luat în calcul următoarea ipoteză: vă este dor de paste, nu aveţi prea mult timp la dispoziţie, vă este foame şi aţi vrea să mâncaţi ceva rapid. Soluţia am…

Reţete pentru menţinerea hidratării

| Blog | No Comments
Vara vine cu o mulţime de momente frumoase, o bogăţie de fructe şi legume, cu căldura mult aşteptată, însă, în acelaşi timp, ne aduce şi mici neplăceri. Una dintre acestea…

Ce mai e nou pe la Cămara cu Merinde

| Blog | No Comments
Ne place să vă surprindem permanent cu produse noi, fie cu reţete preparate în bucătăria proprie sau cu alimente importate de la cei mai grijulii producători. Printre cutii de unt…

Cinci metode eficiente de detox

| Blog | No Comments
Există numeroase voci care condamnă această practică a detoxifierii organismului, spunând că “străbunicii nu mai ţineau cure de detox şi erau sănătoşi”. Noi spunem simplu: dacă nu exista, nu se…

Superalimente de la Raab Vitalfood

| Blog | No Comments
Povestea Raab Vitalfood a început în urmă cu mai bine de 25 de ani, când Michael Raab a deschis o mică afacere în Munich, ce avea ca obiectiv promovarea unei…