Curiozitati din lumea vegetarienilor

By 18/10/2016Blog

Cine e vegetarian? Cum s-a raspandit dieta fara preparate din carne si lactate? De ce au ales stramosii sa nu manance carne? Cand a devenit cunoscut acest stil de viata? Haideti sa ne oprim cinci minute si sa ne satisfacem aceste curiozitati!

  1. Vegetarianismul a luat nastere in secolul VI i.e.n. in India antica si antica civilizatie greaca. Dieta a luat nastere ca o miscare a non-violentei fata de animale si a fost raspandita de catre filozofi si grupuri religioase. Prima societate Vegetariana a fost fondata in 1847 in Anglia. Germania si Olanda sunt doua dintre statele care au preluat ulterior modelul.
  2. 70% din totalul vegetarienilor din intreaga lume sunt indieni, in timp ce SUA inregistreaza doar 1-2% persoane care nu mananca produse din carne.
  3. Oamenii de stiinta din Marea Britanie au descoperit ca persoanele cu IQ mai mare aleg sa urmeze un stil de viata vegetarian. In afara de inteligenta, persoanele care prefera un astfel de regim dezvolta si o memorie mai buna.
  4. Bucataria chinezeasca este 80% vegetariana. Sunt folosite produse din carne doar pentru a da gust preparatelor culinare.
  5. Dr. Irvin Fisher a mentionat inca din 1917, in jurnalul Medical Yale, ca regimul vegetarian creste rezistenta fizica. Un vegetarian poate depune de doua ori mai mult efort decat un mancator de carne. S-a mai facut un astfel de studiu in Danemarca, unde concluzia a fost aceeasi. Persoanele vegetariene au pedalat 167 de minute, in timp ce persoanele non-vegetariene au rezistat 57 de minute.
  6. Antropologii sustin ca gladiatorii erau vegetarieni. In urma studiilor facute pe scheletul acestora a fost sesizat un consum sporit de leguminoase si cereale. O astfel de alimentatie ajuta la hranirea si cresterea rezistentei musculaturii.
  7. In 2013, un studiu efectuat pe aproximativ 70.000 de persoane a aratat ca vegetarienii au un risc cu 12% mai scazut de deces comparativ cu non-vegetarienii. Speranta mai mare de viata este data de lipsa grasimilor saturate si colesterolului, care dau nastere bolilor cronice. In acelasi timp, vegetarienii au sanse mai mici sa dezvolte boli de inima, sa se imbolnaveasca de cancer sau de diabet.
  8. Oamenii de stiinta au mai demonstrat ca starea de spirit se imbunatateste la doar doua saptamani dupa adoptarea unui regim vegetarian.

Vegetarian în România: “Este o provocare ce îţi schimbă viaţa în bine”

| Blog | No Comments
Ne-a făcut plăcere să stăm de vorbă zilele acestea cu o tânără studentă la jurnalism, Ana Maria L., ce îşi doreşte încă de la 21 de ani să schimbe viziunea…

Idei gustoase pentru zile de sărbătoare

| Blog | No Comments
Mesele la care îi avem invitaţi pe cei dragi sunt întotdeauna o plăcere, însă ele vin şi cu mici bătăi de cap. Cu ce preparate să îi servim? Ce reţete…

Moş Nicolae îşi pregăteşte desaga cu dulciuri

| Blog | No Comments
Noaptea de 5 spre 6 decembrie este una magică, una dedicată copiilor cuminţi, ce-şi vor lustrui ghetuţele cu speranţa că în dimineaţa următoare le vor găsi pline cu dulciuri lăsate…

Produse cu iz tradiţional dedicate sărbătorii centenarului

| Blog | No Comments
Săptămâna aceasta sărbătorim Centenarul Marii Uniri, însă în felul nostru. Şi cum am putea face asta mai bine, dacă nu printr-o manieră... culinară?! Vă aşteptăm pe la Cămara cu Merinde…

Reţete de sezon pe bază de sfeclă roşie

| Blog | No Comments
Vă povesteam în articolul anterior că sfecla roşie nu este folosită la adevărata sa valoare. Pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui, a întări sistemul imunitar şi a sta departe de numeroase…

Sfecla roşie – una dintre cele mai benefice legume pentru organism

| Blog | No Comments
Deşi sfecla roşie este o legumă atât de comună, v-aţi întrebat vreodată cât de benefică este aceasta pentru organism? Vitaminele A, B, C şi E, folaţi, magneziu, fier, potasiu, cupru,…