Ce este util sa stim despre colesterol?

By 16/03/2016Blog

Am auzit de colesterol bun, colesterol rau, insa stim oare ce inseamna si cum ne putem proteja de posibile accidente vasculare sau de infarctul cardiac!? Maria Verdi, specialist in nutritie si psihoterapeut, ne-a vorbit despre importanta eliminarii grasimilor din alimentatie. Nu contestam, lipidele reprezinta o sursa de energie pentru organism. Ceea ce conteaza foarte mult este sa gasim un izvor sanatos de energie pentru a nu produce disfunctii in corp.

„Colesterolul este o substanta usoara, se gaseste alaturi de alte lipide in sange si in toate celulele corpului. Colesterolul este inclus in grasimile sangelui (lipide), desi nu este o grasime, ci un sterol. Se gaseste in principal in diferite produse alimentare de natura animala, precum in slanina sau in untura, carne, mezeluri, unt, lapte si in oua. Colesteroulul exogen reprezinta doar 20-40 de procente din cantitatea pe care o avem in organism, iar 60-80 de procente este cantitatea generata zilnic de catre organism. La aceasta generare participa aproape toate celulele corpului nostru, generatorul principal fiind ficatul”, sustine spacialistul in nutritie, Maria Verdi. Colesterolul este vital in corp pentru sintetizarea membranelor celulare, a mielinei, a anumitor hormoni, precum cei estrogeni, testosteron, a celor suprarenali si in special a cortizonului. Contribuie la sintetizarea acizilor biliari, proces ce are loc la nivelul ficatului. Acestia intra in structura lichidului biliar, absolut necesar pentru digerarea grasimilor din alimente. De asemenea, colesterolul are rolul de sintetizare a vitaminei D la nivelul pielii. Carenta de colesterol la varste fragede incetineste procesul de crestere. „Cea mai mare cantitate de colesterol se gaseste in sistemul nervos, urmat de ficat. O anumita  cantitate se gaseste in sange, mijloc prin care ajunge in tesuturi, iar aproximativ 10 procente din intreaga cantitate se gaseste in piele. Circula impachetat intr-o proteina speciala cu care formeaza particule proteino-colesterolice si realizeaza combinatii cu densitate mica sau mare. Densitatea mică (LDL) sau colesterolul rău reprezinta lipoproteine cu densitate mica ce transporta colesterolul spre celule. Cand exista un surplus in circulatie se creeaza riscul de dezvoltare a aterosclerozei. Cu cat LDL este mai mic, cu atat este mai bine. Densitatea mare (HDL) sau colesterolul bun se refera la structura lipoproteica ce ia din sange colestrolul nefolosit de catre celule si il transporta inapoi in ficat, unde acesta este descompus, neutralizat si apoi eliminat din organism, deci protejeaza impotriva aterosclerozei. Cand nu se pastreaza un raport optim intre HDL si LDL, riscul de ateroscleroza creste. Marimea acestor structuri lipoproteice este conditionata de cantitatea de colestrol pe care o contin”, a adaugat Maria Verdi.

Sanatatea vaselor depinde de cantitatea colesterolului din sange. Valorile optime sunt:

Colesterol total: pana la 190 mg/dl. Daca depasiti acest prag, specialistii va recomanda mentinerea unei diete si, nu in ultimul rand, activitate fizica sustinuta si constanta.

LDL: pana la 100 mg/ dl. Persoanele care au fost diagnosticate cu diabet, care au suferit un infarct sau carora li s-a aplicat un bypass trebuie sa se situeze chiar sub nivelul de 70 mg/ dl.

HDL: pana la 40 mg/ dl pentru barbati si 50 mg/ dl pentru femei. Concentratia protectoare optima s-ar situa la 60 mg/dl.

Factorii care influenteaza nivelul de colesterol din organism si care va pun sanatatea in pericol sunt alimentatia dezechilibrata, lipsa efortului fizic, sedentarismul, fumatul, stresul, etc.

Rucola, un aliment ce nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic

Pentru a preveni ateroscleroza si pentru a ajuta la detoxifierea corpului, Maria Verdi ne recomanda includerea frunzelor de rucola in alimentatia zilnica. Salata de rucola traditionala, in care planta este stropita cu putin ulei de masline extravirgin reprezinta un excelent medicament pentru vasele de sange. Aceasta regleaza nivelul colesterolului, mareste flexibilitatea si permeabilitatea vaselor de sange. Este indicat sa tineti cure de cateva saptamani, in care sa consumati de doua ori pe zi aceasta salata. Totodata, este un mijloc excelent de prevenire si combatere a ischemiei cardiace, a accidentelor vasculare. Rucola este ideala si in curele de slabire, cand se recomanda consumul a doua portii de salata cu zece minute inainte de masa. Consumata zilnic in acest mod, salata taie pofta de mancare, prelungeste senzatia de satietate si ne determina sa mancam mai rar. Daca ati fost diagnosticati cu anemie, puteti face o cura cu rucola timp de o luna. Frunzele sale sunt bogate in fier. In plus, favorizeaza asimilarea acestui oligoelement extrem de important din alte alimente . De asemenea, rucola este cunoscuta si pentru capacitatea sa de a creste imunitatea organismului. Drept urmare, ne apara de infectii renale, intestinale, raceli, cistite sau colite.

Vegetarian în România: “Este o provocare ce îţi schimbă viaţa în bine”

| Blog | No Comments
Ne-a făcut plăcere să stăm de vorbă zilele acestea cu o tânără studentă la jurnalism, Ana Maria L., ce îşi doreşte încă de la 21 de ani să schimbe viziunea…

Idei gustoase pentru zile de sărbătoare

| Blog | No Comments
Mesele la care îi avem invitaţi pe cei dragi sunt întotdeauna o plăcere, însă ele vin şi cu mici bătăi de cap. Cu ce preparate să îi servim? Ce reţete…

Moş Nicolae îşi pregăteşte desaga cu dulciuri

| Blog | No Comments
Noaptea de 5 spre 6 decembrie este una magică, una dedicată copiilor cuminţi, ce-şi vor lustrui ghetuţele cu speranţa că în dimineaţa următoare le vor găsi pline cu dulciuri lăsate…

Produse cu iz tradiţional dedicate sărbătorii centenarului

| Blog | No Comments
Săptămâna aceasta sărbătorim Centenarul Marii Uniri, însă în felul nostru. Şi cum am putea face asta mai bine, dacă nu printr-o manieră... culinară?! Vă aşteptăm pe la Cămara cu Merinde…

Reţete de sezon pe bază de sfeclă roşie

| Blog | No Comments
Vă povesteam în articolul anterior că sfecla roşie nu este folosită la adevărata sa valoare. Pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui, a întări sistemul imunitar şi a sta departe de numeroase…

Sfecla roşie – una dintre cele mai benefice legume pentru organism

| Blog | No Comments
Deşi sfecla roşie este o legumă atât de comună, v-aţi întrebat vreodată cât de benefică este aceasta pentru organism? Vitaminele A, B, C şi E, folaţi, magneziu, fier, potasiu, cupru,…