TOP 5 cele mai vechi alimente cu proprietati curative

By 31/07/2017Blog
TOP 5 cele mai vechi alimente cu proprietati curative

Numeroase plante au fost descoperite de stramosii nostri si au fost folosite de-a lungul anilor pentru vindecarea ranilor, pentru a trata diverse afectiuni si, de ce nu, pentru mentinerea tineretii… fara batranete.

Plantele medicinale si-au castigat in timp notorietatea, sunt folosite cu succes si in zilele noastre, iar stiinta continua sa ne surprinda cu noi beneficii ale acestora.

Imi amintesc chiar un citat celebru al lui Benjamin Franklin care suna cam asa: “Cel mai bun doctor ofera intotdeauna cat mai putine medicamente”. Cheia vindecarii nu consta in pastile, ci in ambitia de a ne hrani sanatos, de a duce o viata bazata pe preventie.

  1. Am putea incepe cu maslinele care au fost promovate chiar de parintele medicinei, Hipocrate.

    Acesta le recomanda pentru tratarea ulcerului, iar sucul stors din masline proaspete era indicat pentru tratarea mai multor boli cronice.

    In timp, cercetarile au continuat si s-a dovedit ca maslinele au multe alte proprietati terapeutice, precum cele digestive, cicatrizante, astringente, nutritive si emoliente.

    Nu intamplator am asezat maslinul pe locul intai, tinand cont ca de mii de ani acesta reprezinta simbolul pacii, al intelepciunii, al fericirii si chiar al credintei.

  2. Musetelul este o alta planta folosita cu mii de ani in urma in tratamentele naturiste.

    Uleiul volatil din extract de musetel are proprietati antiinflamatorii, anestezice, dezinfectante si antispasmodice. Ceaiul de musetel este un bun pansament gastric si este recomandat pentru tratarea tuturor afectiunilor stomacului. De asemenea, este recomandat pentru ameliorarea bolilor intestinale.

  3. Patrunjelul, un aliment atat de comun si, cu toate acestea, atat de benefic pentru sanatatea organismului.

    Acesta este folosit cu succes in China pentru tratarea afectiunilor ficatului si pentru curatarea ochilor. Oamenii de stiinta au dovedit ca patrunjelul contine luteolina, substanta ce protejeaza ochii de radiatiile UV.

    Este important sa retinem ca patrunjelul contine mai multa vitamina C decat lamaia si are in compozitie multe alte vitamine, precum A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, K si E. La capitolul elemente nutritive patrunjelul sta chiar foarte bine. Acesta este o sursa importanta de proteine, calciu, magneziu, fier, fosfor, sodiu, potasiu, glucide, lipide si flavonoizi.

    Cu aceasta armata de elemente hranitoare, patrunjelul reuseste cu succes sa lupte impotriva infectiilor, asteniei, tulburarilor de circulatie, reumatismului, afectiunilor ficatului, hipertensiunii, anorexiei si astmului bronsic.

    Patrunjelul este un aliment potrivit pentru orice dieta avand in vedere ca ofera senzatia de satietate.

  4. Sucul de morcovi era nelipsit in copilarie.

    Si bunicii mei au fost indemnati de parintii lor sa manance frecvent morcovi pentru a beneficia de o vedere agera. Probabil ca si bunicii bunicilor erau la randul lor sfatuiti de familie sa consume acest aliment pretios.

    Aflati ca pe langa puterea de a mentine sanatatea vederii, morcovii sunt recunoscuti pentru tratarea anemiei, enterocolitei, ulcerului gastroduodenal, reumatismului, afectiunilor pulmonare si abceselor.

    Sa nu uitam ca morcovul este prima leguma care se introduce in alimentatia bebelusilor odata cu inceperea diversificarii alimentatiei. Acest aspect spune multe lucruri despre beneficiile morcovilor.

  5. Haideti sa vorbim si despre un fruct. Rodia mai este cunoscuta si sub denumirea de fructul zeitelor si a fost mereu considerata un simbol al sanatatii, al fertilitatii si vietii vesnice.

    Inca din cele mai vechi timpuri aceasta a fost utilizata in scopuri curative datorita bogatiei de minerale, aminoacizi si vitamine din compozitie.

    Rodia contine iod, calciu, magneziu, siliciu, fosfor, potasiu, fier, mangan, sulf, crom, cupru, aluminiu, nichel, litiu, vitaminele A, C, B1, B2, B6, B12, E si P. Sucul de rodie este utilizat pentru recuperarea postoperatorie a organismului, contribuie la tratarea aterosclerozei, astmului, anemiei, tulburarilor aparatului digestiv si ajuta la intarirea imunitatii.

    De asemenea, sucul de rodie contribuie la tratarea bolilor cardiovasculare si este un puternic antioxidant natural.

Am vorbit astazi doar despre cinci alimente cu multiple proprietati benefice pentru organism, insa natura este o sursa extrem de bogata in plante ce ne pot reda sanatatea. Va incurajam sa consumati cat mai multe dintre darurile naturii.

Vegetarian în România: “Este o provocare ce îţi schimbă viaţa în bine”

| Blog | No Comments
Ne-a făcut plăcere să stăm de vorbă zilele acestea cu o tânără studentă la jurnalism, Ana Maria L., ce îşi doreşte încă de la 21 de ani să schimbe viziunea…

Idei gustoase pentru zile de sărbătoare

| Blog | No Comments
Mesele la care îi avem invitaţi pe cei dragi sunt întotdeauna o plăcere, însă ele vin şi cu mici bătăi de cap. Cu ce preparate să îi servim? Ce reţete…

Moş Nicolae îşi pregăteşte desaga cu dulciuri

| Blog | No Comments
Noaptea de 5 spre 6 decembrie este una magică, una dedicată copiilor cuminţi, ce-şi vor lustrui ghetuţele cu speranţa că în dimineaţa următoare le vor găsi pline cu dulciuri lăsate…

Produse cu iz tradiţional dedicate sărbătorii centenarului

| Blog | No Comments
Săptămâna aceasta sărbătorim Centenarul Marii Uniri, însă în felul nostru. Şi cum am putea face asta mai bine, dacă nu printr-o manieră... culinară?! Vă aşteptăm pe la Cămara cu Merinde…

Reţete de sezon pe bază de sfeclă roşie

| Blog | No Comments
Vă povesteam în articolul anterior că sfecla roşie nu este folosită la adevărata sa valoare. Pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui, a întări sistemul imunitar şi a sta departe de numeroase…

Sfecla roşie – una dintre cele mai benefice legume pentru organism

| Blog | No Comments
Deşi sfecla roşie este o legumă atât de comună, v-aţi întrebat vreodată cât de benefică este aceasta pentru organism? Vitaminele A, B, C şi E, folaţi, magneziu, fier, potasiu, cupru,…