Dovleacul – vedeta toamnei

By 09/10/2018Blog

Poate fi consumat copt, crud, în prăjituri, în plăcinte, sub formă de supă cremă, smoothieuri, în salate… şi sub orice altă formă vă puteţi imagina. Dovleacul are un conţinut foarte ridicat de betacaroten, proprietate ce este uşor de intuit datorită culorii sale portocaliu intens. Deşi are un număr redus de calorii, dovleacul reprezintă o sursă bogată în minerale, vitamine, fibre şi antioxidanţi.

Din multitudinea de elemente nutritive amintim omega-3 și omega-6, folați, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, T, K, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan și fier. Cum contribuie aceste elemente la vindecarea organismului? Haideţi să vedem mai jos care sunt rezultatele unui consum regulat de dovleac. Vom lua în calcul şi seminţele de dovleac pentru că sunt un dar de la natură cel puţin la fel de preţios.

  1. Aşa cum am amintit mai sus, dovleacul este bogat în carotenoide, mai ales în betacaroten, pe care organismul îl transformă în Vitamina A şi care ajută la îmbunătăţirea vederii.
  2. Acest fruct este un bun aliat în lupta cu kilogramele în plus. Cu ajutorul conţinutului său bogat în fibre ajungem rapid la senzaţia de saţietate. Un alt plus este aportul caloric redus.
  3. Ţine colesterolul sub control şi, totodată, ne apără de afecţiunile cardiace.
  4. Oamenii de ştiinţă au dovedit că alimentele bogate în betacaroten ajuta organismul în lupta cu cancerul. Dacă dorim să stăm departe de această boală este important să consumăm fructe şi legume precum cartoful dulce, morcovul şi, bineînţeles, dovleacul.
  5. Dovleacul conţine de două ori mai mult potasiu decât o banană. Iată de ce înainte de a merge la sală vă puteţi lua porţia de energie dintr-o gustare pe bază de dovleac. Acest fruct este recomandat şi pentru refacerea organismului după depunerea unui efort fizic intens.
  6. Cu ajutorul vitaminei E din compoziţie reuşeşte să echilibreze circulaţia periferică.
  7. Fiind bogat în complexul de vitamine B, în fier şi acid folic, dovleacul contribuie la combaterea anemiei.
  8. Ţine glicemia sub control, reglând nivelul de zahăr din sânge.
  9. Atât fructul, cât şi seminţele acestuia, ajută la combaterea oboselii, la înlăturarea insomniilor, anxietăţii, depresiei şi migrenelor. Vitaminele B lucrează cu succes în acest sens.
  10. Consumul regulat de dovleac previne îmbătrânirea, apariţia ridurilor şi a petelor de pigmentare. Acest aliment nu protejează doar sănătatea pielii, ci şi a unghiilor şi a părului.

În articolul următor vă vom oferi câteva reţete de sezon, pe bază de dovleac. Vă dorim o toamnă blândă, călduroasă.

Dovleacul – vedeta toamnei

| Blog | No Comments
Poate fi consumat copt, crud, în prăjituri, în plăcinte, sub formă de supă cremă, smoothieuri, în salate... şi sub orice altă formă vă puteţi imagina. Dovleacul are un conţinut foarte…

Cum facem faţă frigului?

| Blog | No Comments
Anotimpul rece nu aduce doar temperaturi scăzute, ci şi o stare permanentă de oboseală, răceli repetate, piele uscată şi impulsul de a mânca peste măsura obişnuită. Frigul ne ţine mai…

Ce ne lasă în dar albinele?

| Blog | No Comments
De fiecare dată când stăm de vorbă cu Ovidiu Badina, administratorul Apiarium SRL, ne dăm seama cât de puţine lucruri cunoaştem despre apicultură şi minunile ce iau naştere în stupi.…

Ce să mâncăm la cină pentru un somn liniştit?

| Blog | No Comments
Specialiştii în nutriţie ne recomandă să luăm masa cu două - trei ore înainte de culcare, în funcţie de energia pe care urmează să o depunem, pentru a evita senzaţia…

10 beneficii oferite de banane

| Blog | No Comments
Bananele. Pentru noi nu sunt doar un fruct, ci reprezintă un mic dejun dulce, o gustare sănătoasă, ingredientul mult utilizat în bucătăria Cămara cu Merinde şi o sursă nesfârşită de…

Cum ne pregătim micuţii pentru intrarea în colectivitate?

| Blog | No Comments
Dacă sunteţi părinte, cu siguranţă zilele acestea v-aţi gândit cel puţin o dată la intrarea sau reîntoarcerea copilului dumneavoastră în colectivitate. Cei mici vin acasă permanent cu viroze şi, din…