Dovleacul – vedeta toamnei

By 09/10/2018Blog

Poate fi consumat copt, crud, în prăjituri, în plăcinte, sub formă de supă cremă, smoothieuri, în salate… şi sub orice altă formă vă puteţi imagina. Dovleacul are un conţinut foarte ridicat de betacaroten, proprietate ce este uşor de intuit datorită culorii sale portocaliu intens. Deşi are un număr redus de calorii, dovleacul reprezintă o sursă bogată în minerale, vitamine, fibre şi antioxidanţi.

Din multitudinea de elemente nutritive amintim omega-3 și omega-6, folați, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, T, K, sodiu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, seleniu, mangan și fier. Cum contribuie aceste elemente la vindecarea organismului? Haideţi să vedem mai jos care sunt rezultatele unui consum regulat de dovleac. Vom lua în calcul şi seminţele de dovleac pentru că sunt un dar de la natură cel puţin la fel de preţios.

  1. Aşa cum am amintit mai sus, dovleacul este bogat în carotenoide, mai ales în betacaroten, pe care organismul îl transformă în Vitamina A şi care ajută la îmbunătăţirea vederii.
  2. Acest fruct este un bun aliat în lupta cu kilogramele în plus. Cu ajutorul conţinutului său bogat în fibre ajungem rapid la senzaţia de saţietate. Un alt plus este aportul caloric redus.
  3. Ţine colesterolul sub control şi, totodată, ne apără de afecţiunile cardiace.
  4. Oamenii de ştiinţă au dovedit că alimentele bogate în betacaroten ajuta organismul în lupta cu cancerul. Dacă dorim să stăm departe de această boală este important să consumăm fructe şi legume precum cartoful dulce, morcovul şi, bineînţeles, dovleacul.
  5. Dovleacul conţine de două ori mai mult potasiu decât o banană. Iată de ce înainte de a merge la sală vă puteţi lua porţia de energie dintr-o gustare pe bază de dovleac. Acest fruct este recomandat şi pentru refacerea organismului după depunerea unui efort fizic intens.
  6. Cu ajutorul vitaminei E din compoziţie reuşeşte să echilibreze circulaţia periferică.
  7. Fiind bogat în complexul de vitamine B, în fier şi acid folic, dovleacul contribuie la combaterea anemiei.
  8. Ţine glicemia sub control, reglând nivelul de zahăr din sânge.
  9. Atât fructul, cât şi seminţele acestuia, ajută la combaterea oboselii, la înlăturarea insomniilor, anxietăţii, depresiei şi migrenelor. Vitaminele B lucrează cu succes în acest sens.
  10. Consumul regulat de dovleac previne îmbătrânirea, apariţia ridurilor şi a petelor de pigmentare. Acest aliment nu protejează doar sănătatea pielii, ci şi a unghiilor şi a părului.

În articolul următor vă vom oferi câteva reţete de sezon, pe bază de dovleac. Vă dorim o toamnă blândă, călduroasă.

Vegetarian în România: “Este o provocare ce îţi schimbă viaţa în bine”

| Blog | No Comments
Ne-a făcut plăcere să stăm de vorbă zilele acestea cu o tânără studentă la jurnalism, Ana Maria L., ce îşi doreşte încă de la 21 de ani să schimbe viziunea…

Idei gustoase pentru zile de sărbătoare

| Blog | No Comments
Mesele la care îi avem invitaţi pe cei dragi sunt întotdeauna o plăcere, însă ele vin şi cu mici bătăi de cap. Cu ce preparate să îi servim? Ce reţete…

Moş Nicolae îşi pregăteşte desaga cu dulciuri

| Blog | No Comments
Noaptea de 5 spre 6 decembrie este una magică, una dedicată copiilor cuminţi, ce-şi vor lustrui ghetuţele cu speranţa că în dimineaţa următoare le vor găsi pline cu dulciuri lăsate…

Produse cu iz tradiţional dedicate sărbătorii centenarului

| Blog | No Comments
Săptămâna aceasta sărbătorim Centenarul Marii Uniri, însă în felul nostru. Şi cum am putea face asta mai bine, dacă nu printr-o manieră... culinară?! Vă aşteptăm pe la Cămara cu Merinde…

Reţete de sezon pe bază de sfeclă roşie

| Blog | No Comments
Vă povesteam în articolul anterior că sfecla roşie nu este folosită la adevărata sa valoare. Pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui, a întări sistemul imunitar şi a sta departe de numeroase…

Sfecla roşie – una dintre cele mai benefice legume pentru organism

| Blog | No Comments
Deşi sfecla roşie este o legumă atât de comună, v-aţi întrebat vreodată cât de benefică este aceasta pentru organism? Vitaminele A, B, C şi E, folaţi, magneziu, fier, potasiu, cupru,…