Comoara din prisaca – LAPTISORUL DE MATCA

By 06/04/2017Blog
Comoara din prisaca – LAPTISORUL DE MATCA

Daca doriti sa fiti o regina, hraniti-va precum o regina. O regina a stupului. Stiati de ce albinele-matci sunt cele mai protejate din intreaga prisaca? Pentru ca ele sunt cele care dau viata unor noi familii de albine. Stiati cu ce sunt hranite? Cu laptisorul de matca.

Un produs miraculos care are in compozitie peste zece minerale, dintre care amintim potasiu, calciu, magneziu, zinc, fier si cupru, proteine si peptide, lipide si carbohidrati. Cand spunem carbohidrati ne referim la fructoza, glucoza si zaharoza. De asemenea, laptisorul de matca este bogat in vitaminele riboflavina, tiamina, niacina şi acid folic. In concentratii variabile mai gasim piridoxina, biotina, acidul pantotenic şi inozitolul.

“Denumirea de laptisor de matca este usor improprie avand in vedere ca acesta nu este produs de catre matca. Realitatea este exact invers: laptisorul este produs de albine pentru regina lor. Albinele tinere, numite si doici, intr-o anumita perioada a vietii lor in stup, produc laptisorul de matca in glandele lor hipo-faringiene. Putem spune ca este ca si laptele matern pentru sugar. Toate larvele sunt hranite cu laptisor de matca pana la varsta de trei zile. Singura care se bucura toata viata de acest lapte matern al albinutelor este matca”, ne-au povestit reprezentanti ai companiei Apiarium, specialisti in apicultura organica. Aceasta companie a dat nastere brandului Terra Apis, iar printre produsele sale se numara si laptisorul de matca.

Doua grame pe zi si viata este mai usoara

Este suficient sa luati zilnic un strop de laptisor de matca pentru a va intari organismul. “Laptisorul de matca este un produs natural, regenator, intineritor, trofic general, antiviral, stimulator al producerii celulelor stem, stimuleaza refacerea tuturor tesuturilor, inclusiv a sangelui (redreseaza globulele rosii, leucocitele, trombocitele), modulator al nivelului colesterolului si al trigliceridelor.

Are rol de sustinere a functiilor sistemului nervos si a proceselor metabolice. Protejeaza celulele impotriva stresului oxidativ si contribuie la refacerea organismului in general, dupa efort fizic sau intelectual intens. Determina cresterea capacitatii de autoaparare a organismului”, au adaugat specialistii in apicultura ai companiei Apiarium – Terra Apis.

Laptisorul de matca si sporirea fertilitatii

Laptisorul de matca contribuie la sporirea fertilitatii masculine si feminine. Vom acorda mai multa atentie acestui subiect tinand cont ca traim intr-un mediu mai stresant iar tentatia este sa ne hranim cu alimente mai putin naturale. Trecem printr-o perioada in care suntem expusi mai multor factori care scad fertilitatea.

Laptisorul de matca transforma albinele lucratoare infertile in regine fertile. La vertebrate apar efecte similare? In apiterapia rusa, laptisorul de matca a fost utilizat cu succes pentru tratamentul femeilor la climacteriu si al disfunctiilor sexuale.

Zweer (1974) a comunicat tratamentul cu succes a 100 de femei cu varste cuprinse intre 40 si 62 de ani cu probleme de climacteriu. Dupa administrarea a 20 mg de produs de doua ori pe zi, timp de 2-4 saptamani, simptomele (pusee de caldura, insomnie, iritabilitate) au disparut, iar capacitatea de lucru s-a imbunatatit.                             

In “Vindecarea InfertilitatiiDr. Randine Lewis citeaza mai multe studii care demonstreaza beneficiile laptisorului de matca asupra fertilitatii. Dr. Bogdan Tekavcic din Iugoslavia a coordonat un studiu in care majoritatea femeilor carora li s-a administrat polen de albine si laptisor de matca si-au imbunatatit sau eliminat problemele menstruale, ceea ce nu s-a produs pentru grupul martor.

Un alt studiu a demonstrat rolul laptisorului de matca in imbunatatirea productiei de lichid seminal la barbati. Polenul de albine, care constituie hrana albinelor lucratoare, este bogat in vitamine, minerale, acizi nucleici si hormoni steroizi, si imbunatateste sanatatea, rezistenta si imunitatea.

Laptisorul de matca este un polen modificat cu care este hranita numai regina reproducatoare, al carei rol este asigurarea progeniturii. Acest tonic nutritiv poate fi considerat echivalentul apicol al tratamentelor de fertilizare. Bogat in aminoacizi, vitamine si enzime, laptisorul de matca ajuta regina sa produca milioane de oua si sa traiasca mai mult decat albinele lucratoare.

In Europa si in Asia, laptisorul de matca este considerat tonicul suprem pentru a elimina infertilitatea

Aceasta conceptie este sustinuta de studiile stiintifice. Regina stupului are capacitatea de a produce 2000 de larve in timp ce albinele lucratoare nu au progenituri. De ce apare aceasta diferenta? Laptisorul de matca nu numai ca sporeste durata de viata a reginei, ci ii si mareste capacitatea de a crea progenituri.

Efecte similare au fost communicate si pentru oameni. Femeile insarcinate care consuma zilnic laptisor de matca traiesc mai mult si nasc copii mai sanatosi. Acest produs ajuta de asemenea copiii prematuri sa se adapteze la noul mediu exterior.

A fost efectuat un studiu pe ovine. Consumul de laptisor de matca administrat prin bureti intravaginali determina cresterea perioadei fertile. Acesta influenteaza sistemul hormonal si determina accelerarea procesului nasterii la femei.

De asemenea, influenteaza hormonul juvenil al albinelor in stadiul de larve, fiind implicat in cresterea dimensiunilor organelor destinate fertilitatii. Continutul sau de minerale si de vitamine furnizeaza nutrienti gravidelor, eliminand problemele sarcinii.

Laptisorul de matca este folositor nu numai in sarcina, ci si in tratamentul problemelor menstruale, regularizand menstruatia. Ducesa de York, Sarah, a folosit produsul pentru a da nastere celor doua printese. Femeile insarcinate se confrunta cu o problema frecventa: raul matinal.

Vegetarian în România: “Este o provocare ce îţi schimbă viaţa în bine”

| Blog | No Comments
Ne-a făcut plăcere să stăm de vorbă zilele acestea cu o tânără studentă la jurnalism, Ana Maria L., ce îşi doreşte încă de la 21 de ani să schimbe viziunea…

Idei gustoase pentru zile de sărbătoare

| Blog | No Comments
Mesele la care îi avem invitaţi pe cei dragi sunt întotdeauna o plăcere, însă ele vin şi cu mici bătăi de cap. Cu ce preparate să îi servim? Ce reţete…

Moş Nicolae îşi pregăteşte desaga cu dulciuri

| Blog | No Comments
Noaptea de 5 spre 6 decembrie este una magică, una dedicată copiilor cuminţi, ce-şi vor lustrui ghetuţele cu speranţa că în dimineaţa următoare le vor găsi pline cu dulciuri lăsate…

Produse cu iz tradiţional dedicate sărbătorii centenarului

| Blog | No Comments
Săptămâna aceasta sărbătorim Centenarul Marii Uniri, însă în felul nostru. Şi cum am putea face asta mai bine, dacă nu printr-o manieră... culinară?! Vă aşteptăm pe la Cămara cu Merinde…

Reţete de sezon pe bază de sfeclă roşie

| Blog | No Comments
Vă povesteam în articolul anterior că sfecla roşie nu este folosită la adevărata sa valoare. Pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui, a întări sistemul imunitar şi a sta departe de numeroase…

Sfecla roşie – una dintre cele mai benefice legume pentru organism

| Blog | No Comments
Deşi sfecla roşie este o legumă atât de comună, v-aţi întrebat vreodată cât de benefică este aceasta pentru organism? Vitaminele A, B, C şi E, folaţi, magneziu, fier, potasiu, cupru,…