Ce ne lasă în dar albinele?

By 28/09/2018Blog

De fiecare dată când stăm de vorbă cu Ovidiu Badina, administratorul Apiarium SRL, ne dăm seama cât de puţine lucruri cunoaştem despre apicultură şi minunile ce iau naştere în stupi. Există cel puţin alte cinci produse apicole, pe lângă miere, foarte potente din punct de vedere terapeutic.

Propolisul, de exemplu, este folosit de albine la tapetarea stupului pentru a-l proteja de factorii nocivi din mediul înconjurător. Dacă se strecoară un şoricel în stup, albinele îl îmbălsămează cu un amestec de ceară şi propolis, îl etanşează complet cu propolis şi, astfel, nu permite ca sănătatea stupului să fie afectată de organismul aflat în descompunere. Însă haideţi să cunoaştem mai bine cele cinci produse apicole pe care vă recomandăm să le includeţi mai des în alimentaţie.

Polenul este cel mai complet şi complex aliment pe care îl puteţi găsi în stare pur-crud-naturală. “Conţine aminoacizi esenţiali, pigmenţi vegetali şi flavonoide. Cele din urmă în combinaţie cu vitaminele C şi E din compoziţie dau naştere unor antioxidanţi puternici ce înlătură radicalii liberi responsabili de apariţia aterosclerozei şi a bolilor coronariene. S-a dovedit că patru linguri de polen pot înlocui una dintre mesele principale ale zilei”, ne-a povestit Ovidiu Bădina.

În stup polenul este transformat în păstură. Acest produs apicol are valenţe nutriţionale şi terapeutice mai bune decât polenul pentru că, odată cu procesele de fermentaţie lactică, structura alimentului se schimbă, devine mai uşor de asimilat de către organism şi se potenţează din punct de vedere terapeutic.

Lăptişorul de matcă este un alt produs miraculos ce ia naştere în stup. “Conţine un acid specific ce se găseşte doar în lăptişor, numit pe scurt AHD. Acest acid este unul dintre componentele de bază ale lăptişorului, responsabil pentru tot ce înseamnă efecte benefice în organism. Lăptişorul de matcă are o activitate antibacteriană, de stimulare a sistemului imunitar, imunomodulatoare, anticanceroasa, promotoare a formării colagenului şi o activitate antiulceroasă. Şi exemplele pot continua”, a adăugat Ovidiu Bădina.

Mai departe vom vorbi despre propolis, cel mai puternic antibiotic pe care îl putem găsi în stare pur-crud-naturală. Am ales să deschidem articolul de astăzi povestindu-vă cum propolisul reprezintă prima linie de apărare a stupului. Acesta face minuni cu ajutorul elementelor pe care le are în compoziţie, printre care se număra flavonoide, răşini, balsamuri şi pigmenţi vegetali. Dacă vorbim despre beneficii asupra sănătăţii, lista este foarte lungă. Propolisul are efect antimicotic, antifungic, antiparazitar, antibacterian, antiviral, antioxidant, antiulceros, antidiabetic, este un foarte bun anestezic local, ajută la regenerarea cartilagiilor, este un foarte bun cicatrizant şi hepatoprotector.

Veninul de albine este fascinant din punct de vedere al efectelor generate în segmentul regenerare neuronală. Un alt efect uimitor a fost constatat de-a lungul timpului în cazul sclerozei multiple. Japonezii îl folosesc în terapia cu venin de albine, cunoscută sub denumirea de apipunctură. Este folosită direct înţepătură de albine în punctele de acupunctură. Aceasta este cea mai pură formă de venin ce ajută la regenerarea celulară din zonele atinse”, a completat Ovidiu Bădina.

Calitate acreditată

Compania Apiarium SRL, ale cărei produse sunt cunoscute sub brandul Terra Apis, este prima şi singura unitate acreditată de Direcţia Sanitară Veterinară şi Pentru Siguranţa Alimentelor din Timiş pentru prelucrat miere şi produse apicole. “Autorităţile monitorizează constant produsele noastre pentru verificarea calităţii. În vestul ţării există doar trei societăţi acreditate în acest sens, iar la nivel naţional, sub 100. Este important să menţionăm că în România sunt mii de producători în acest domeniu”, a adăugat Ovidiu Bădina.

Am vrut să aflăm dacă ştampila ovală cu număr de înregistrare ce reprezintă certificarea DSV (o întâlniţi pe etichetele produselor acreditate) poate asigura clientul că a achiziţionat un produs curat, de calitate. Din păcate, reprezentanţii Apiarium SRL ne-au spus că nu este suficientă pentru că în România sunt mulţi procesatori care doar îmbuteliază produsele şi nu pot garanta pentru calitatea materiei prime. Direcţia Sanitar Veterinară acreditează în aceste cazuri doar un segment din întregul circuit. Neplăcut este şi faptul că nu există metode infailibile de verificare a produselor apicole, ceea ce nu îi ajută deloc pe consumatori să facă diferenţa între produsele de calitate şi cele viciate. “Noi facem producţie doar pentru ce obţinem din stupii proprii. Lucrăm cu un flux integrat pentru a putea garanta pentru tot procesul tehnologic şi materia primă utilizată. Am ales să înfiinţăm propria linie de producţie, propria companie, pentru a nu vicia cineva produsele noastre. Cum menţinem calitatea? În primul rând nu scoatem mierea din stupi pentru a o înlocui cu sirop de zahăr, creştem doar albine din rase româneşti, nu stimulăm familiile de albine, nu extragem mierea nematurată, nu folosim antibiotic, nu mergem la culturi de rapiţă, floarea soarelui sau porumb, ci ne-am specializat doar pe flora spontană ce creşte în mod natural. Culturile cu plante tehnice sunt deseori modificate genetic şi stropite cu chimicale. De asemenea, în ciclul de fabricaţie nu folosim nimic pe bază de sinteză sau ceva ce poate duce la modificarea termenului de valabilitate pentru că sărăcim produsul”, a adăugat Ovidiu Bădina.

Vă încurajăm să consumaţi cât mai multe produse apicole, pe lângă celebra miere, pentru că veţi face un cadou excelent corpului dumneavoastră. O grijă mai mare este nevoie să acordaţi etichetelor şi să aflaţi cât mai multe despre compania producătoare pentru a vă asigura că aţi ales un aliment cu adevărat calitativ.

Vegetarian în România: “Este o provocare ce îţi schimbă viaţa în bine”

| Blog | No Comments
Ne-a făcut plăcere să stăm de vorbă zilele acestea cu o tânără studentă la jurnalism, Ana Maria L., ce îşi doreşte încă de la 21 de ani să schimbe viziunea…

Idei gustoase pentru zile de sărbătoare

| Blog | No Comments
Mesele la care îi avem invitaţi pe cei dragi sunt întotdeauna o plăcere, însă ele vin şi cu mici bătăi de cap. Cu ce preparate să îi servim? Ce reţete…

Moş Nicolae îşi pregăteşte desaga cu dulciuri

| Blog | No Comments
Noaptea de 5 spre 6 decembrie este una magică, una dedicată copiilor cuminţi, ce-şi vor lustrui ghetuţele cu speranţa că în dimineaţa următoare le vor găsi pline cu dulciuri lăsate…

Produse cu iz tradiţional dedicate sărbătorii centenarului

| Blog | No Comments
Săptămâna aceasta sărbătorim Centenarul Marii Uniri, însă în felul nostru. Şi cum am putea face asta mai bine, dacă nu printr-o manieră... culinară?! Vă aşteptăm pe la Cămara cu Merinde…

Reţete de sezon pe bază de sfeclă roşie

| Blog | No Comments
Vă povesteam în articolul anterior că sfecla roşie nu este folosită la adevărata sa valoare. Pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui, a întări sistemul imunitar şi a sta departe de numeroase…

Sfecla roşie – una dintre cele mai benefice legume pentru organism

| Blog | No Comments
Deşi sfecla roşie este o legumă atât de comună, v-aţi întrebat vreodată cât de benefică este aceasta pentru organism? Vitaminele A, B, C şi E, folaţi, magneziu, fier, potasiu, cupru,…