Terra Apis – produsele care dețin secretul terapeutic al albinelor!

By 01/06/2016Blog

Astăzi am stat de vorbă cu Ovidiu Bădina, cel care „păstorește” proiectul Terra Apis, și Micșa Diana, specialistul în apifitoterapie, domeniul care se ocupă de prelucrarea materiilor prime din stup, mixarea acestora cu fructe, semințe, pulbere de plante și generarea unor produse cu valențe terapeutice. Daca îl veți căuta pe Ovidiu Bădina și nu îl veți găsi într-o drumeție, într-un bazin de înot, pe snowboard sau făcând yachting, sigur va fi în mijlocul albinelor. Micșa Diana a renunțat la industria farmaceutică și a ales să continue studiile în domeniul medical, însă cu aplicabilitate în apifitoterapie. „Îmi plac oamenii, îmi place să daruiesc informațiile. Îmi place să comunic!”, ne spune Diana. Si ea își petrece cea mai mare parte a timpului printre stupi. Sunt doua persoane pe care noi le-am îndrăgit. Vă invităm să gustați puțin din pasiunea lor comună.

De unde provine pasiunea pentru produsele apicole?

1952 este anul în care Murarescu Antoniu, bunicul unuia dintre partenerii acestui proiect, cumpăra primii stupi. Cealaltă familie implicată se mândrește și ea cu aceeași istorie. Imediat după Marele Război, atunci când lucrurile au început să se așeze pe făgașul lor normal, “cel de-al doilea bunic” era lovit și el de aceeași pasiune. Ei bine, de atunci și până astăzi, la aproape 65 de ani, albinele nu ne-au mai părăsit, făcându-ne să credem că ele ne-au ales pe noi și nu noi pe ele. Cred că este vorba, în primul rând, de un respect reciproc și mult mai apoi de miere.

Cum a luat naștere Terra Apis?

Reprezentanții celor două familii implicate astăzi în acest proiect, așa cum ziceam, fiecare la a treia generație de apicultori, s-au întâlnit în mod absolut întâmplător la un prieten comun. Din vorba în vorbă, au descoperit aceeași pasiune pentru apicultura tradițională și, de acolo până la inițierea a ceea ce numim astăzi Terra Apis, nu a mai fost decât un pas mic.

Bineînțeles că s-a pus întrebarea cum se va denumi acest proiect? Am dorit să introducem în denumirea noastră noțiunea de Terapie, albine, să facem referire la istoria noastră apicolă și să descoperim un termen elegant pentru a le defini pe toate la un loc. Terra Apis a fost suficient de aproape de a fi un omofon perfect și, mai mult decât atât, tradus în sens larg din limba latină, termenul reprezintă “tărâmul albinelor”.

Știm că aveți grijă de produse într-un mod deosebit! Ce ne puteți spune despre procesul de fabricație?

Procesul de fabricație este, în sine, o etapă uluitor de importantă în definirea calității produsului. La Apiarium  nu folosim nimic din ceea ce tehnologia ne-a învățat că am putea mări durata de viață a produsului la raft, deoarece nu vom face altceva decât să viciem produsul sub aspect al biodisponibilității și al principiilor active. Ca atare,  noi nu pasteurizăm, nu liofilizăm, nu tratăm termic, nu hiperfiltrăm, nu folosim conservanți, acidifianți, coloranți sau tot felul de reglatori etc. Scopul nostru este acela de a prezerva materia primă în starea ei cât mai pur-crud-naturală, fără a interveni cu tehnologii care ar putea să-i schimbe structura. Deși, cu Terra Apis, scopul nostru nu a fost acela de a defini produse de “gourmet”, la sfârșit, cu siguranță, te vei linge pe degete.

Ce faceți diferit față de alți producatori din domeniul apicol?

Discutăm anterior de atenția în procesul de fabricare. Dar, oricât de elaborat tehnic (în cazul nostru este taman pe dos) și fundamentat conceptual este un proces tehnologic, dacă vei porni de la o materie primă care a fost recoltată din plante de cultură, modificate genetic și chimizate pe deasupra, cu siguranță nu poți vorbi de un produs de calitate. Este imperios necesar ca locul în care zboară albina să fie unul curat. Și vorbim aici de flora spontană. Doar după, și numai după, ar fi excelent să nu înlocuiești mierea cu sirop de zahăr, să nu stimulezi familiile de albine cu tot felul de substanțe, să nu efectuezi tratamente cu antibiotice sau chimicale și, bineînțeles, să ai grijă unde păstrezi mierea extrasă, înainte de a o folosi în compoziția produselor, pentru ca ea să nu sufere o depreciere calitativă. Produsele stupului au ele însele, intrinsec, o valoare incotestabilă, iar noi nu trebuie să le “împachetăm” în marketing. Trebuie doar să avem grijă de ele și să facem tot ce este posibil ca să le păstrăm în starea lor naturală.

De ce ar fi util să consumăm produse Terra Apis?

Datorită varietății mari de efecte farmacologice, produsele Terra Apis au rol important în prevenție, terapie sau complementar pentru un alt tip de tratament.

Au un mecanism de acțiune ce poate fi considerat specific față de alte procedee terapeutice naturiste deoarece:

  • Acțiunea lor farmacologică se adresează organismului ca sistem integral.
  • Asigură sau completează mecanisme care se desfășoară în mod natural în organism.
  • Prezintă efecte de lungă durată, principiile active pe care le conțin produsele, având și caracterul de principii nutritive, energizante, benefice oricărui organism.
  • Prin factorii activi pe care îi conferă, se asigură și un important efect de prevenție naturală.

Ce considerați că alterează sănătatea populației?

Starea de sănătate reprezintăun element esențial pentru organismul uman, un element de echilibru dintre om și natură. La un moment dat, în organism, apar dezechilibre deoarece mecanismele existente în mod filogenetic în organism, nu mai funcționează la parametrii optimi și afectează homeostazia acestuia.

Aceste dezechilibre pot fi generate de un cumul de factori cum ar fi: alimentația irațională, lipsa de odihnă, stresul, administrarea pe termen lung a medicamentelor de sinteză, consumul de alcool, fumatul etc. Pe termen lung, acești factori scad rezistența organismului și predispun la apariția bolii.

În decursul timpului, omul a fost preocupat inițial intuitiv și apoi conștient de a-și recupera, la nevoie, starea de sănătate. Mijloacele avute la îndemână au fost oferite la început de natură și apoi de posibilitățile apărute în cercetarea științifică. Cele două căi au fost folosite în paralel, în ultima perioadă știința având un rol predominant. Nu neapărat în avantajul nostru, al omenirii.

Ce reguli trebuie să respectăm pentru a ne menține sănătatea?

Dacă omul și-ar îndreapta mai mult atenția asupra bioresurselor primare autentice, în starea în care sunt ele oferite de natură, ar putea limita efectele negative datorate utilizării în alimentație și nu numai, a produselor de semi- sau sinteză totală.

De aceea studiul tot mai intens, dar mai ales utilizarea suplimentelor alimentare naturale, se datorează efectului benefic al acestor produse asupra sănătății.

Una dintre căile de obținere și menținere a sănătății, oferităde natură, este terapia cu ajutorul produselor stupului, respectiv apiterapia care, în ultima perioadă, a primit un ajutor decisiv printr-o riguroasă cercetarea științifică. Datorită acesteia, rezultatele medicale ale apiterapiei s-au diversificat și s-au intensificat, astfel încât în prezent oferă avantaje considerabile în raport cu metodele clasice.

Ce principiu stă la baza activității dumneavoastră?

Am înțeles de foarte multă vreme că natura a înzestrat organismul uman cu un bagaj complex și complet care îi asigură o perfectă stare de funcționare. Această stare este condiționată de alimentarea organismului din exterior cu resurse pe care acesta este capabil să le asimileze și să le utilizeze în funcție de nevoile lui specifice. Dacă vom hrăni organismul cu un “combustibil” de proastă calitate, nu putem avea pretenția ca acesta să funcționeze la parametrii optimi pe o perioadă lungă de timp. Preocuparea noastră a fost tocmai aceea de a dezvolta produse cu valențe terapeutice, de o valoare incontestabilă din punct de vedere calitativ. Această convingere ne-a plasat astăzi la mai bine de 10 ani de activitate în apifitoterapie, la un alt nivel în capacitatea de înțelegere a organismului, fapt care a generat rezultate clinice pozitive chiar și în situații în care terapia convențională nu a avut soluții.

Descoperiti produsele Terra Apis la Camara cu Merinde!

Vegetarian în România: “Este o provocare ce îţi schimbă viaţa în bine”

| Blog | No Comments
Ne-a făcut plăcere să stăm de vorbă zilele acestea cu o tânără studentă la jurnalism, Ana Maria L., ce îşi doreşte încă de la 21 de ani să schimbe viziunea…

Idei gustoase pentru zile de sărbătoare

| Blog | No Comments
Mesele la care îi avem invitaţi pe cei dragi sunt întotdeauna o plăcere, însă ele vin şi cu mici bătăi de cap. Cu ce preparate să îi servim? Ce reţete…

Moş Nicolae îşi pregăteşte desaga cu dulciuri

| Blog | No Comments
Noaptea de 5 spre 6 decembrie este una magică, una dedicată copiilor cuminţi, ce-şi vor lustrui ghetuţele cu speranţa că în dimineaţa următoare le vor găsi pline cu dulciuri lăsate…

Produse cu iz tradiţional dedicate sărbătorii centenarului

| Blog | No Comments
Săptămâna aceasta sărbătorim Centenarul Marii Uniri, însă în felul nostru. Şi cum am putea face asta mai bine, dacă nu printr-o manieră... culinară?! Vă aşteptăm pe la Cămara cu Merinde…

Reţete de sezon pe bază de sfeclă roşie

| Blog | No Comments
Vă povesteam în articolul anterior că sfecla roşie nu este folosită la adevărata sa valoare. Pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui, a întări sistemul imunitar şi a sta departe de numeroase…

Sfecla roşie – una dintre cele mai benefice legume pentru organism

| Blog | No Comments
Deşi sfecla roşie este o legumă atât de comună, v-aţi întrebat vreodată cât de benefică este aceasta pentru organism? Vitaminele A, B, C şi E, folaţi, magneziu, fier, potasiu, cupru,…