Retete vegetariene pentru un Paste delicios

By 13/04/2017Blog
“Cum poate arata o masa de Paste fara miel?”. Noi, vegetarienii, putem spune ca arata chiar foarte bine!

De multe ori suntem intrebati “Ce mancati voi de sarbatoare?” sau “Cum poate arata o masa de Paste fara miel?”. Noi, vegetarienii, putem spune ca arata chiar foarte bine! Si noi avem o masa festiva si ne pregatim intens cu delicatese gata sa fie savurate in prima zi de Paste.

Zilele acestea am consultat-o pe prietena noastra, expert in ale bucataritului, Tania Bordianu. Am vrut sa mai aflam cateva retete spectaculoase, potrivite pentru masa de duminica, pe care sa vi le impartasim.

Surprindeti-va familia cu un Platou vegetarian.

Va sunt necesare 500 g de ciuperci champignon, 1 capatana de broccoli, 300g de fasole rosie fiarta, 3 linguri de boia, 1 lingurita de curry, piper alb, 1/2 lingurita de cimbru, sare neiodata (dupa gust), 3 linguri de ulei de masline si zeama de la o jumatate de lamaie.

Broccoli se clateste, se taie buchetele, se pune intru-un bol mare peste care se adauga mixul de condimente facut din: boia dulce, curry, piper alb si sare. Ciupercile se spala si se condimenteaza cu mixul facut din: boia dulce, curry, piper alb si sare. Se pun ciupercile impreuna cu broccoli intr-o tava, se stropesc cu ulei de masline si se lasa la cuptor 30 minute, la temperatura de 180 grade.

Fasolea se scurge, se amesteca cu putin cimbru si suc de lamaie. Dupa ce legumele s-au copt, se pun pe un platou impreuna cu fasolea si se servesc alaturi de o salata verde.

Rosii umplute cu migdale.

Pentru preparare aveti nevoie de 4 rosii mari, 150 g migdale hidratate, 1 ceapa alba, 1 legatura de patrunjel, 4 linguri de zeama de lamaie, 2 catei de usturoi si 1 lingurita de sare de Himalaya.

Migdalele se decojesc dupa ce au fost lasate opt ore la hidratat. Puneti migdalele decojite, ceapa, zeama de lamaie, usturoiul, patrunjelul si sarea in robot si mixati.

Taiati capacul rosiilor si goliti-le de miez. Umpleti-le apoi cu amestecul obtinut. Reteta este gata in doar 15 minute. Va garantam ca arata si au un gust exceptional.

La capitolul dulce vom face trei recomandari.

Prima sugestie este reteta pentru Prajituri de duminica.

Pentru blat aveti nevoie de 1 cana de migdale, 1/2 cana fulgi de ovaz, 2 linguri de unt de arahide, 1 lingura de ulei de cocos, 2 linguri de sirop de artar sau de agave, 1/2 lingurita scortisoara, 1/2 lingurita de praf de vanilie.

Pentru crema de ciocolata este nevoie de 3 linguri de unt de cacao, 2 linguri de sirop de artar sau de agave, 2 linguri de cacao si 3 linguri fulgi de cocos.

Pentru blat, migdalele si fulgii de ovaz se pun in robot si se maruntesc, se adauga untul de arahide, uleiul de cocos topit, siropul de agave, scortisoara si praful de vanilie. Cand blatul devine lipicios se pune in forma de silicon si se tine la rece.

Crema de ciocolata se prepara astfel: peste untul de cacao topit se pune siropul de agave, cacao si fulgii de cocos si se amesteca bine. Cand este gata, se intinde crema peste blat. Prajiturile se tin la frigider 10-15 min.

Tort de sarbatoare.

Pentru blat aveti nevoie de 200g migdale hidratate opt ore, 140g curmale, 30g fulgi de cocos, 10g cacao cruda si sare. Pentru crema sunt necesare urmatoarele ingrediente: 350g caju (hidratat 4-8 ore), 50 ml ulei de cocos sau unt de cacao topit, 50 ml miere, 1 lingurita praf de vanilie. Pentru crema de fructe veti folosi 150g fructe de padure congelate si 50g curmale.

Mai intai faceti blatul. Migdalele se scurg de apa si se clatesc bine, se pun in robot si se maruntesc. Se adauga restul de ingrediente rand pe rand si se maruntesc pana blatul devine lipicios. Se intinde pe o forma de tort (inel culinar) si se pune la frigider.

Pentru crema, nucile caju se scurg de apa, se clatesc bine si se pun la robot, se maruntesc pana se face o pasta fina, adaugam mierea, uleiul de cocos, praful de vanilie. Se omogenizeaza bine. Cand crema a devenit pufoasa o intindem peste blat si punem tortul iar la frigider.

Crema de fructe se prepara astfel: fructele congelate si curmalele se pun la robot si se maruntesc pana obtinem o crema fina; cand este gata se intinde peste crema de caju. Tortul se tine la congelator 1-2 ore.

A treia reteta dulce este cea de Mini brownies.

O bunatate. Pentru preparare aveti nevoie de 110g curmale fara samburi, 2 linguri de seminte de in macinate, 5 linguri de zahar de cocos, 130g faina de naut, 130g faina de orez, 3 linguri de cacao, 50ml ulei de cocos topit, 250g de lapte vegetal sau apa, 1 lingurita de scortisoara, 3 picaturi de ulei esential de portocala si 1 lingura de praf de copt fara fosfati.

Punem in robot curmalele, uleiul de cocos topit, apa sau laptele vegetal, semintele de in si le maruntim pana obtinem o pasta. Adaugam ingredientele uscate: faina de naut, faina de orez, cacao, scortisoara, uleiul esential de portocala, praf de copt.

Amestecam bine toate ingredientele, turnam compozitia in forme de briose si le punem in cuptorul preincalzit la 180 grade, pentru 30-35 de minute. Ornam cu nuci si sirop de struguri.

Va dorim un Paste fericit si zile cat mai dulci!

Vegetarian în România: “Este o provocare ce îţi schimbă viaţa în bine”

| Blog | No Comments
Ne-a făcut plăcere să stăm de vorbă zilele acestea cu o tânără studentă la jurnalism, Ana Maria L., ce îşi doreşte încă de la 21 de ani să schimbe viziunea…

Idei gustoase pentru zile de sărbătoare

| Blog | No Comments
Mesele la care îi avem invitaţi pe cei dragi sunt întotdeauna o plăcere, însă ele vin şi cu mici bătăi de cap. Cu ce preparate să îi servim? Ce reţete…

Moş Nicolae îşi pregăteşte desaga cu dulciuri

| Blog | No Comments
Noaptea de 5 spre 6 decembrie este una magică, una dedicată copiilor cuminţi, ce-şi vor lustrui ghetuţele cu speranţa că în dimineaţa următoare le vor găsi pline cu dulciuri lăsate…

Produse cu iz tradiţional dedicate sărbătorii centenarului

| Blog | No Comments
Săptămâna aceasta sărbătorim Centenarul Marii Uniri, însă în felul nostru. Şi cum am putea face asta mai bine, dacă nu printr-o manieră... culinară?! Vă aşteptăm pe la Cămara cu Merinde…

Reţete de sezon pe bază de sfeclă roşie

| Blog | No Comments
Vă povesteam în articolul anterior că sfecla roşie nu este folosită la adevărata sa valoare. Pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui, a întări sistemul imunitar şi a sta departe de numeroase…

Sfecla roşie – una dintre cele mai benefice legume pentru organism

| Blog | No Comments
Deşi sfecla roşie este o legumă atât de comună, v-aţi întrebat vreodată cât de benefică este aceasta pentru organism? Vitaminele A, B, C şi E, folaţi, magneziu, fier, potasiu, cupru,…