Paine cu maia adusa in dar de bunica – DARUL BUNICII

Autor: 09/08/2017 Blog
Paine cu maia adusa in dar de bunica – DARUL BUNICII

De-a lungul a peste doi ani de functionare noi, Camara cu Merinde, am dezvoltat colaborari cu numerosi parteneri care dau nastere unor produse sanatoase, speciale si de suflet.

Am putea sta de vorba la nesfarsit cu acesti oameni deosebiti care dezvolta afaceri din pasiune. Unul dintre acestia este Rodica Roman, administratorul companiei “Darul Bunicii”. Amintirile Rodicai Roman ne-au creionat in minte un basm si ne-au trimis cu gandul direct in bratele bunicilor.

Ce inseamna „Darul Bunicii„? Care este povestea din spatele brandului?

Inspiratia pentru aceasta denumire a aparut cu mult timp inainte de a avea ideea deschiderii unei brutarii. Ii povesteam, intr-o seara, sotului meu ce mult a reprezentat bunica in viata mea.

Nu mi-a lasat bunuri materiale, mi-a lasat in dar abilitatea de a lucra manual, cu rabdare si bucuria de a vedea ce lucruri minunate iti pot iesi “din maini”. Avea maini foarte pricepute si de la ea am invatat sa cos, sa impletesc, sa crosetez, sa framant. Amintirea ei reprezinta valorile care ma insotesc in viata: credinta, vointa, intelepciunea si implinirea.

Acesta este darul ei pentru mine: Darul Bunicii pentru nepoata ei. Sunt sigura ca multi se regasesc in povestea mea.

De ce ati ales sa va axati pe produse de panificatie?

Ma bucura intrebarea. Devenind constienta de darul de la bunica mea, simteam nevoia sa ma exprim astfel, dar sa si arat celorlalti bucuria mea. Am visat un mic magazin artizanat cu lucrusoare cusute, impletite, cu icoane pictate de mine in timpul liber.

Cursul vietii noastre s-a schimbat brusc si a luat cu totul alta directie. Sotul meu s-a imbolnavit grav si acesta a fost momentul de rascruce din viata noastra. Momentul in care timpul se defineste si se scurge altfel, iar prioritatile se schimba. A trebuit sa devenim atenti la alimentatia noastra.

In timpul tratamentului am avut nevoie de paine fara sare si, pentru ca nu am gasit, am inceput sa fac paine in casa. Stiam deja sa framant paine si cozonaci. Atunci a aparut alt DAR in viata noastra: painea cu maia care a devenit noua mea pasiune.

Preocupati de alimentatia sanatoasa, am inceput sa facem paine cu maia naturala, fara drojdie, asa cum faceau bunicii nostri (painea cu aluatel sau turte). Prietenii au apreciat-o si, pentru a putea face paine buna pentru toti, am deschis brutaria “Darul Bunicii”.

Stiu ca o paine inseamna pentru dumneavoastra mai mult decat un aliment. Ce ne puteti spune despre insemnatatea painii?

Eu iubesc painea si o consider un produs important in alimentatia noastra. Contine aminoacizi esentiali, vitamine si minerale, in special painea integrala.

De ce este diferita painea cu maia de cea produsa cu ajutorul drojdiei?

Painea cu maia este facuta doar din faina, apa si sare. Noi avem nevoie de 24-36 de ore pentru a face painea, pe cand cea cu drojdie permite un timp de productie mult mai scurt, de 2-3 ore. In acest timp lung de fermentatie si dospire se produc modificari biochimice ale substratului (glucide, proteine), sub influenta produsilor de metabolism ai lactobacililor si drojdiilor salbatice lasate de Dumnezeu pe bobul de grau.

Aceste mici vietati traiesc in simbioza si au ritmul lor de crestere si dezvoltare asupra caruia nu intervenim, nu fortam dospirea si de aici rezulta beneficiile acestui tip de paine. Indicele glicemic este mai scazut dacat al painii cu drojdie comerciala, aceasta calitate datorandu-se producerii de acizi organici in timpul fermentatiei naturale prelungite, obtinuta cu ajutorul lactobacililor. E un aspect foarte important pentru bolnavii de diabet.

Care este procesul de productie al painii cu maia?

Pregatim zilnic maiaua doar din faina fermentata si apa. Practic, avem grija de maiaua-mama de la care am pornit acum 4 ani (o cultura de bacterii benefice si drojdii salbatice, colectate in decursul a 7 – 10 zile printr-un anumit proces, folosind doar apa si faina), “hranind-o” cu faina si  hidratand-o zilnic. O crestem pana a doua zi, apoi facem painea pe care o dospim inca minim 12 ore.

Apoi sunt cateva etape importante in care aluatul este pliat de cateva ori, apoi se portioneaza, se da proforma, forma, se pune in cosulete la dospit, apoi se coace. In anumite sortimente de paine punem si seminte de in, atat de benefice pentru organism, pe care le hidratam 12 ore.  Necesita foarte multa rabdare si atentie, de aceea este atat de sanatoasa si gustoasa!

Care sunt beneficiile painii cu maia?

Este nevoie sa clarificam un lucru. Unii spun maia la un amestec de faina, drojdie si zahar. Altii comercializeaza “maia” care contine culturi lactice dar si drojdie in cantitate mare.

Folosind drojdie comerciala se schimba total procesul de productie, iar timpul de lucru este mult redus. Beneficiile painii cu maia pe care noi o facem rezulta tocmai prin intregul proces pe care vi l-am descris.

Prin fermentarea indelungata, painea capata calitati nutritionale speciale:  indice glicemic scazut, neutralizarea acidului fitic, predigerarea glutenului, dezvoltarea bacteriilor ce ajuta la mentinerea unei microbiote intestinale, precum si gustul unic. Este un gust profund, care nu va putea fi obtinut niciodata cu drojdie si amelioratori.

Este un produs apreciat, in special, de cunoscatori, dedicat celor care isi doresc sa guste din nou adevarata paine cu maia ce le aminteste de painea facuta de bunica, la tara.

Ghidul veganului Partea a II-a: “Noi ce mancam?”

| Blog | No Comments

Daca va aflati in imposibilitatea de a alege un restaurant cu preparate vegane in momentul in care iesiti cu prietenii in oras sau daca nu stiti ce retete sa mai preparati, am facut o mica munca de cercetare pentru a va usura luarea deciziilor.

Ghidul veganului

Ghidul veganului Partea I: “Alegeti sanatos si fiti informati!”

| Blog | No Comments

Ne-am gandit zilele acestea ca ar fi bine sa punem la dispozitia dumneavoastra cat mai multe informatii care pot tine locul unui ghid al veganului. Ce inseamna aceasta dieta? Pe ce principii se bazeaza? Ce este bine sa mancam?

Yes Chips. New Chips. Good Chips

| Blog | No Comments

Ne-am innoit cu mici gustari si va asteptam pe la Camara cu Merinde sa le testati. Avem o gama noua de chipsuri, excelente pentru rontaielile dintre mese. Linte, chilli, mazare. Cam acestea sunt ingredientele care dau savoare gustoaselor Yes Chips.

Regimul raw vegan reda vieti

Regimul raw vegan reda vieti

| Blog | No Comments

Zilele acestea am rasfoit cartea lui Ernst Gunter pe tema alimentelor crude care hranesc si vindeca totodata, intitulata “Hrana vie. O speranta pentru fiecare”. Este o carte pe care o recomand tuturor persoanelor care doresc sa urmeze un regim raw vegan.

Schock`s, pentru o gustare bogata in fibre

Schock`s, pentru o gustare bogata in fibre

| Blog | No Comments

Semintele de in, susanul, semintele de dovleac, nucile, migdalele si fructele, toate va ofera o cantitate semnificativa de fibre. Acesti nutrienti esentiali va ajuta sa va mentineti sanatatea sistemului digestiv, contribuie la o buna digestie a alimentelor si mentin un timp indelungat senzatia de satietate. Par un aliat de nadejde pentru sanatate, nu-i asa?!

Patru retete delicioase pe baza de hrisca

Patru retete delicioase pe baza de hrisca

| Blog | No Comments

Hrisca este atat aliment, cat si medicament. Are un gust delicios, parfumat si este extrem de hranitoare. Daca alegeti sa consumati preparate pe baza de hrisca, veti oferi organismului o ploaie de elemente nutritive. Acest aliment are in compozitie proteine, fier, calciu, zinc, magneziu, seleniu, vitamine din complexul B, antioxidanti si aminoacizi esentiali.

Comentarii

comentarii

Camara cu Merinde
Bd. Mamaia nr. 180
Constanta, CT 900540
Romania