Cand nu ma simt bine, mananc!

By 21/02/2017Blog
Cand nu ma simt bine, mananc sau Cum sa faceti alegeri sanatoase?

Atunci cand picati un examen important, dati iama in frigider. Daca treceti printr-o perioada solicitanta, mancati mai mult pentru a va simti mai bine. Cand nu sunteti sunat pentru jobul mult dorit sau nu v-ati atins obiectivul, comandati o pizza si uitati pentru moment de esec.

Cam asa functioneaza organismul. Se numeste recompensa si este metoda cea mai rapida de a ne scoate din starea neplacuta. Suntem programati sa mentinem un anumit nivel al dopaminei pentru a avea o stare de bine. Dopamina este un neurotransmitator care ne ofera placere si poate fi obtinut atat prin activitati placute, cat si prin mancare (mai ales dulciuri), alcool, tutun etc. Din pacate, se intampla frecvent sa facem alegerile cele mai usoare si sa abuzam de mancare pentru a avea iar pofta de viata.

Cum sa faceti alegeri sanatoase?

In primul rand, o viata echilibrata v-ar ajuta sa gestionati mai usor stresul. Un regim alimentar care sa cuprinda toate elementele nutritive, respectiv vitamine, minerale, fibre, proteine, lipide si carbohidrati, va mentin corpul si mintea sanatoase. Daca va privati de o parte dintre acesti nutrienti, in organism vor exista carente care le randul lor provoaca disconfort. De exemplu, daca va privati corpul de zahar, este important sa fiti atenti sa ii oferiti alternativa sanatoasa: fructele crude sau deshidratate.

Faceti sport. Daca treceti printr-un moment dificil, iesiti in parc si alergati. Este dovedit stiintific ca sportul afecteaza hormonii apetitului. Exercitiile fizice elibereaza peptida YY, hormon ce reduce apetitul si limiteaza consumul de alimente. De asemenea, sportul va elibereaza pentru moment mintea si va ajuta sa va linistiti.

Deciziile gresite sunt luate de multe ori impulsiv. Pentru a evita indreptarea catre un viciu, catre un obicei nesanatos, ar fi mai bine sa faceti un exercitiu simplu. Respirati adanc si numarati in gand pana la 10. Apoi luati decizia. Daca vreti sa va exersati mai bine rabdarea si sa luati o decizie mai inteleapta, faceti si o balanta decizionala. Ganditi-va care sunt avantajele consumului compulsiv de alimente si care sunt dezavantajele acestei actiuni. Probabil veti spune ca va aduce satisfactie sau va face sa uitati de o problema, insa pe termenul lung nu exista niciun avantaj. Problemele vor fi tot acolo pentru ca mancare nu este un burete de sters nereusite.

Placerea imediata, inamicul stilului de viata sanatos

Doriti sa slabiti. Este foarte bine! Insa pentru a da jos zece kilograme nu va puneti target o luna. Este foarte posibil ca dupa un antrenament foarte solicitant si un regim alimentar deficitar sa renuntati la obiectiv si sa va consolati cu o mare felie de tort cu ciocolata. Invatati sa va puneti tinte realzabile, realiste. Este adevarat ca veti ajunge la tinta mai incet, insa mult mai sigur.

Alegeti ancore si fiti pregatiti pentru orice situatie. Folositi o amuleta, un simbol al cauzei pentru care luptati. Poate fi un pandant, un mic obiect pe care il purtati in permanenta la dumneavoastra. Ori decate ori va este greu sau sunteti pe punctul de a ceda, uitati-va la acel obiect si amintiti-va cat va doriti sa va atineti scopul. Puteti sa va ganditi si la ceva ce va motiveaza. Poate va ajuta: “Este important sa rezist inca o zi! Maine imi va fi mai usor!”. Suntem siguri ca veti face o alegere mai buna la final.

Si nu uitati frumosul citat al lui Richard Bach:

„Iti zidesti vietile asemenea paianjenilor ce isi tes panzele. E nevoie de multe incercari, cateodata, pentru a aseza un singur fir.”

Vegetarian în România: “Este o provocare ce îţi schimbă viaţa în bine”

| Blog | No Comments
Ne-a făcut plăcere să stăm de vorbă zilele acestea cu o tânără studentă la jurnalism, Ana Maria L., ce îşi doreşte încă de la 21 de ani să schimbe viziunea…

Idei gustoase pentru zile de sărbătoare

| Blog | No Comments
Mesele la care îi avem invitaţi pe cei dragi sunt întotdeauna o plăcere, însă ele vin şi cu mici bătăi de cap. Cu ce preparate să îi servim? Ce reţete…

Moş Nicolae îşi pregăteşte desaga cu dulciuri

| Blog | No Comments
Noaptea de 5 spre 6 decembrie este una magică, una dedicată copiilor cuminţi, ce-şi vor lustrui ghetuţele cu speranţa că în dimineaţa următoare le vor găsi pline cu dulciuri lăsate…

Produse cu iz tradiţional dedicate sărbătorii centenarului

| Blog | No Comments
Săptămâna aceasta sărbătorim Centenarul Marii Uniri, însă în felul nostru. Şi cum am putea face asta mai bine, dacă nu printr-o manieră... culinară?! Vă aşteptăm pe la Cămara cu Merinde…

Reţete de sezon pe bază de sfeclă roşie

| Blog | No Comments
Vă povesteam în articolul anterior că sfecla roşie nu este folosită la adevărata sa valoare. Pentru a îmbunătăţi circulaţia sângelui, a întări sistemul imunitar şi a sta departe de numeroase…

Sfecla roşie – una dintre cele mai benefice legume pentru organism

| Blog | No Comments
Deşi sfecla roşie este o legumă atât de comună, v-aţi întrebat vreodată cât de benefică este aceasta pentru organism? Vitaminele A, B, C şi E, folaţi, magneziu, fier, potasiu, cupru,…